Nimic nu poate fi mai greu pentru un părinte decât să își îngroape propriul copil. Despre adevărul crud al acestei afirmații pot depune mărturie părinții unui băiețel de 7 ani din județul Satu Mare, care și-a pierdut viața în urmă cu trei ani, strivit sub o placă de beton. De atunci, oamenii își caută dreptatea și cer ca proprietarul terenului pe care s-a produs tragedia să răspundă pentru cele întâmplate. Deși cazul a fost clasat de două ori, părinții au cerut și au obținut de fiecare redeschiderea anchetei. Doar că ultima dată s-au trezit ei înșiși în postura de cercetați, acuzați că tragedia s-ar fi produs din cauza neglijenței lor. În schimb, proprietarul terenului, care nu a considerat necesar să asigure locul unde erau depozitate plăcile de beton ori să îl semnalizeze, se consideră nevinovat și nu a fost inculpat. Asta chiar dacă prim-procurorul Parchetului Județean Satu Mare arăta că bărbatul trebuia și putea să prevadă că depozitarea de plăci de beton pe terenul său, la care însă aveau acces neîngrădit şi copii, ar putea avea ca rezultat producerea unui accident.
BihorJust vă prezintă detaliile acestui caz al cărui deznodământ este încă departe.
Strivit de o placă de beton în timp ce se juca
În seara de 22 iunie 2019, polițiștii din Tășnad, județul Satu Mare, primeau un telefon de la medicul de gardă de la spitalul din oraș, prin care erau anunțați că un băiețel de doar 7 ani, Andras Bisi, fusese adus de urgență la camera de gardă, dar era deja mort.
Ancheta declanșată în cazul decesului copilului a stabilit că, în după-amiaza acelei zilei, Andraș îl chemase la joacă pe un verișor de aceeași vârstă. Cei doi s-au dus pe un teren aflat aproape de casă, unde erau depozitate plăci de beton, legate pe niște paleți, ce urmau să fie folosite pentru construirea unui gard împrejmuitor. La un moment dat, în timp ce se jucau cu monede pe care le rostogoleau pe marginea plăcilor de beton, Andras a scăpat un bănuț sub un palet.
”În momentul în care minorul a împins una dintre plăci pentru a recupera banul, acesta a căzut peste copil, ținându-l captiv. Prietenul său a încercat să ridice placa de beton (…), însă acesta era prea grea”, a relatat prim-procurorul Parchetului pe pe lângă Judecătoria Carei, Robert Sebastian Meszaros, în răspunsul la o solicitare adresată de BihorJust.
Speriat și văzând că Andras nu răspunde, prietenul său a fugit acasă, dar acolo nu a găsit pe nimeni căruia să-i spună ce s-a petrecut. Procurorii spun că a trecut timp îndelungat până copilul a plecat spre locuința verișorului său, dar nici acolo nu a găsit pe cineva acasă.
”După ce a așteptat și aici o perioadă de timp (aproximativ o jumătate de oră – n.n.), pe o bancă, s-a hotărât să meargă la bunica lui B.A. (Bisi Andras – n.n.). Ajuns aici, i-a spus acesteia cele întâmplate, astfel că ea i-a alarmat pe ceilalți”, a explicat prim-procurorul Robert Meszaros.
Tatăl și unchiul lui Andras au fugit spre locul unde băiețelul fusese prins sub placa de beton și l-au scos de acolo. L-au dus de urgență la spitalul din Tășnad, dar era prea târziu: copilul era deja mort. În mână avea bănuțul pe care încercase să-l recupereze moartea.
”Potrivit constatărilor medicilor legiști, B.A. a murit din cauza unei asfixii mecanice prin comprimare toracelui și abdomenului între două planuri dure”, au aflat procurorii din Carei.
Mărturiile părinților
Irina Bisi, mama lui Andras a precizat în fața anchetatorilor că, de obicei, copilul îi spunea când pleca de acasă, la joacă. Însă, în ziua fatidică, după ce a udat niște flori alături de cel mic, a intrat în casă să se schimbe, iar când a revenit a constatat că fiul ei nu e în curte. Femeia l-a căutat prin vecini până seara târziu, când a fost anunțată că băiatul a avut un accident.
La rândul său, Andras Bisi, tatăl băiatului, a declarat că l-a văzut pe copil alături de mama sa, în curte, și s-a dus să se odihnească. N-a auzit nimic care să-i dea de bănuit, iar după trei ore a fost anunțat de fiul cel mare că băiețelul este prins sub o placă de beton. A fugit într-un suflet spre locul indicat și l-a scos pe copil afară, însă acesta era deja mort.
Părinții lui Andras au explicat că ei, ca adulți, își dădeau seama că terenul pe care se aflau plăcile de beton este proprietate privată, dar un copil nu.
”Nu mă simt vinovat!”
Contactat de BihorJust, proprietarul terenului, Tiberiu Kovacs, a povestit că în luna iunie a anului 2019 lucra la ridicarea unui gard în interiorul terenului său, la aproape 10 metri de linia de proprietate, aproape de atelierul auto pe care îl deține. El susține că plăcile de beton necesare au fost aduse cu camionul și, legate cu cordeline, așa cum au fost aduse din depozit, au fost puse orizontal pe paleți, la nivelul solului, neavând o înălțime mai mare de o jumătate de metru. ”Chiar ne-am mirat și noi ce bine sunt legate. Cineva le-a tăiat (legăturile – n.n.) și ele (plăcile de beton – n.n.) au căzut într-o parte. Dacă aș ști cine le-a tăiat, eu aș fi acum foarte fericit”, a explicat Tiberiu Kovacs.
În discuțiile cu reporterul BihorJust, unul dintre fiii proprietarului terenului a susținut că băiatul care a murit ar fi tăiat cu foarfeca legăturile plăcilor, fără să prezinte o probă în acest sens.
În apropierea locului în care s-au jucat cei doi copii a fost găsită o foarfecă, despre care verișorul lui Andras susținea că acesta ar fi luat-o de acasă, dar nu a văzut ca băiatul să o fi folosit ca să taie legăturile plăcilor de beton. La rândul său, mama lui Andras nu a recunoscut unealta, iar procurorii au respins cererea de efectuare a unei expertize care să stabilească dacă pe foarfecă se găsește sau nu profilul ADN al copilului.
Tiberiu Kovacs a precizat că, în condițiile în care paleții cu plăci se aflau pe terenul său, loc unde se făceau lucrările, nu a considerat necesar să pună un semn de avertizare sau să asigure locul: ”Nu a fost nicio groapă, niciun obstacol, nu văd de ce… În Carei, de exemplu, se fac lucrări mari și se pun bordurile trei paleți unul peste celălalt, pe trotuar și lumea trece chiar pe lângă ei.”
”Am lucrat numai pe terenul nostru. Dumneavoastră, când faceți o seră în mijlocul grădinii, îngrădiți ceea ce faceți?”, a venit cu o explicație Gergo Kovacs, unul dintre fiii proprietarului terenului.
Întrebat are remușcări pentru întâmplarea în urma căruia un copil de 7 ani a murit, Tiberiu Kovacs a răspuns tranșant: ”Nu mă simt vinovat!” A ținut însă să precizeze că, în seara incidentului, nu s-a dus să vadă ce s-a întâmplat de teama reacției părinților copilului și a vecinilor. În opinia sa, indiferent de situație, părinții trebuie să îi supravegheze pe cei mici, pentru că ”primesc bani de la statul român ca să aibă grijă de copii”.
De la omor, la clasare pentru ucidere din culpă
Ancheta a început pentru infracțiunea de omor, dar încadrarea a fost schimbată, în septembrie 2019, în ucidere din culpă, cercetările fiind preluate de Parchetul Carei. Părinții lui Andras solicitaseră, cu mai bine de o lună în urmă, tragerea la răspundere a proprietarului locului unde a avut loc tragedia, pe motiv că acesta nu ar fi respectat toate măsurile legale pentru a asigura securitatea şi sănătatea în muncă şi protecţia persoanelor străine care puteau pătrunde pe terenul pe care erau depozitate plăcile de beton.
Un an mai târziu, în septembrie 2020, Parchetul Carei a dispus clasarea cauzei pentru infracțiunea de ucidere din culpă, fără însă să dispună în legătură cu cealaltă infracțiune – de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă -, prevăzută de articolul 349 din Codul Penal. Procurorul de caz a arătat că băiețelul ar fi intrat pe terenul unde se aflau plăcile de beton fără acordul constructorului, în afara programului de muncă şi fără a fi însoţit de un părinte, astfel că în acest caz nu s-ar aplica normele privind reglementarea siguranţei şi sănătăţii în muncă.
Caz redeschis, din nou clasat și iar redeschis
Părinții au contestat clasarea, iar prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare le-a dat dreptate și, stabilind că cercetările nu sunt complete, a dispus redeschiderea urmăririi penale pentru ucidere din culpă, măsură confirmată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Carei. Procurorul ierarhic superior a apreciat că proprietarul terenului trebuia să prevadă că depozitarea unor plăci de beton neasigurate pe un teren neîngrădit, nepăzit, fără un avertisment legat de existența unor materiale de construcții, aflat lângă o comunitate de rromi, unde sunt mulți copii, poate duce la producerea unui accident.
Ancheta a fost reluată, dar, după reaudieri și efectuarea unei reconstituiri și a unei anchete sociale, procurorii au dispus din nou, în toamna lui 2021, clasarea cauzei, pe motiv că fapta nu e prevăzută de legea penală (art. 16 alin. 1 lit. b din Codul de procedură penală). Din nou, părinții au adresat o plângere procurorului ierarhic superior, care, la sfâșitul anului trecut, a dispus, a doua oară, redeschiderea urmăririi penale.
Judecătorul de cameră preliminară a fost de acord cu continuarea anchetei, arătând că trebuie verificat dacă proprietarul terenului putea și trebuia să prevadă posibilitatea producerii unui accident prin depozitarea pe terenul său neîngrădit a unor plăci de beton. În plus, magistratul a cerut să fie verificată și posibilitatea de a le fi imputată părinților lipsa de supraveghere a copilului.
Însă, deși tocmai ei au fost cei care au cerut continuarea anchetei și lămurirea împrejurărilor în care copilul lor a murit, în luna iunie a acestui an, procurorii din Carei au decis ca părinții lui Andras să fie cercetați pentru ucidere din culpă. ”În cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de B.A. și B.I.E. (părinții copilului – n.n.) pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, faptă prevăzută de art. 192 alin. 2 C. pen., urmând ca organele de cercetare penală să înainteze procurorului de caz o propunere, conform Codului de procedură penală”, a transmis prim-procurorul Parchetului Carei, Robert Sebastian Meszaros.
Care a fost motivul pentru care s-a luat această măsură – nu știm, deși BihorJust a solicitat o explicație conducerii Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei. Așa cum nu am primit nicio explicație în legătură cu proprietarul terenului, persoană la care comunicatul Parchetului Carei (care poate fi consultat la finalul materialului) nici nu face vreo referire. Tot ce se știe este că a fost cercetat ca suspect în acest caz, dar nu a fost inculpat.
”Este evident că nu există nicio legătură de cauzalitate între ceea ce se reține în sarcina părinților – că nu și-au supravegheat îndeajuns copilul – și decesul acestuia, în condițiile în care acțiunea care a dus la producerea rezultatului este căderea unei plăci de beton neasigurată aflată pe un șantier prost organizat, pe un teren aflat în proprietarea suspectului Kovacs Tiberiu. Altminteri, orice accident în care este implicat un copil minor ar atrage a priori răspunderea penală a părinților, ceea ce în mod evident este netemeinic întrucât nu se înscrise în sfera cauză a rezultatului produs”, a declarat, pentru BihorJust, avocatul Răzvan Doseanu (foto stânga), care îi reprezintă pe părinții lui Andras.
Din punctul nostru de vedere, rămân astfel câteva întrebări care așteaptă răspuns:
- De ce exclusiv părinții lui Andras sunt cercetați pentru ucidere din culpă?
- S-a verificat, așa cum a cerut judecătorul de cameră preliminară, dacă proprietarul terenului putea și trebuia să prevadă posibilitatea producerii unui accident prin depozitarea pe terenul său neîngrădit a unor plăci de beton?
- A fost proprietarul terenului exonerat de răspundere și dacă da, de ce a fost luată această măsură?
DOCUMENT – Răspunsul Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei la solicitarea BihorJust:
Comments 3