Parlamentul European a votat marţi, 11 iulie, o rezoluţie referitoare la proiectul de directivă europeană prin care se urmărește apărarea celor care se ocupă cu informarea privind chestiuni de interes public.
Cei care vor avea protecție în urma directivei sunt: jurnaliştii, organizaţiile media, apărătorii drepturilor omului, activiştii, cercetătorii şi artiştii care se ocupă de chestiuni de interes public, cum ar fi drepturile fundamentale, activităţile funcționarilor publici sau acuzaţiile de corupţie, vor fi protejaţi în Uniunea Europeană de acţiunile strategice în justiţie împotriva mobilizării publice cu scop de intimidare şi sancționare.
”Este vorba despre o tendinţă periculoasă ce necesită o reacţie în materie legislativă. Obiectivul nostru este clar: protejarea jurnaliştilor şi a altor actori importanţi ai societăţii civile contra procedurilor judiciare abuzive”, a subliniat în cursul dezbaterilor pe acest subiect vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova citată de Agerpres.
Proiectul prevede garanţii pentru victime și include și posibilitatea de a solicita respingerea anticipată a procesului, situaţie în care reclamantul va avea sarcina să demonstreze legitimitatea cazului său în faţa instanţei.
Reclamantul va trebui să acopere toate costurile procedurilor, inclusiv reprezentarea juridică a pârâtului şi să plătească penalităţi, în timp ce victima va putea solicita despăgubiri, inclusiv pentru prejudicii psihologice sau reputaţionale, iar cauzele vor fi admisibile numai în instanţa naţională a pârâtului.