Un proiect de rezoluție al Parlamentului European adoptat azi, 12 iulie, vine ca urmare a petiției depuse de ONG-ul Asociația pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice care arată că respingerea aderării României la Schengen este discriminatorie și se cere judecarea Austriei la Curtea de Justiție a UE.
Parlamentul European a mai adoptat patru rezoluții prin care cere aderarea României și Bulgariei la Schengen. Rezoluțiile nu au forță juridică, dar sunt un instrument de presiune politică.
Conform Rezoluției cetățenii din Bulgaria și România sunt discriminați, deoarece se confruntă cu întârzieri, dificultăți birocratice și costuri suplimentare atunci când călătoresc sau fac afaceri în străinătate, în comparație cu cei din spațiul Schengen.
Deputații europeni mai subliniază că întârzierile cu care se confruntă românii și bulgarii pot dura de la câteva ore până la chiar zile.
În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul de liberă circulație Schengen, care include și state non-UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.
Comisia Europeană a evaluat că Bulgaria și România sunt pregătite să adere la Schengen, iar Parlamentul European a susținut în mod repetat aderarea acestora, cel mai recent printr-o rezoluție din 5 octombrie 2022 și o dezbatere din 14 decembrie 2022.