Un accident mai puțin obișnuit, petrecut în apropierea orașului bihorean Aleșd, a dus la moartea unui bărbat care călătorea într-un microbuz. Victima a fost trasă afară de un aparat fitness care, fără să fie asigurat, a căzut din vehicul pe șosea, în timpul mersului. La patru ani de la producerea tragicului eveniment rutier, Curtea de Apel Oradea a pronunțat sentința finală. Acuzat de ucidere din culpă, șoferul microbuzului a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, în timp ce firma de asigurare a fost obligată să plătească daune morale de 46.000 de euro soției și celor doi copii ai victimei.
Extras din minuta Curții de Apel Oradea
Admite apelurile declarate de inculpatul Tole Dănuț Petrică și partea responsabilă civilmente SC Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA
Reduce cuantumul daunelor materiale la care a fost obligată partea responsabilă civilmente Asirom Vienna Insurance Group SA către partea civilă (…), de la suma de 6600 lei, la suma de 4620 lei.
Reduce cuantumul daunelor morale la care a fost obligată partea responsabilă civilmente Asirom Vienna Insurance Group SA către partea civilă (…), de la suma de 30.000 euro, la suma de 18.000 euro, în echivalent în lei, la cursul BNR la data plăţii.
Reduce cuantumul daunelor morale la care a fost obligată partea responsabilă civilmente Asirom Vienna Insurance Group SA către părțile civile (….), de la suma de câte 15.000 euro, pentru fiecare, la suma de câte 14.000 euro, pentru fiecare, în echivalent în lei, la cursul BNR la data plăţii.
Reduce cuantumul daunelor materiale la care a fost obligată partea responsabilă civilmente SC Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA către partea civilă Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea de la suma de 17.104,65 lei la suma de 11.973,26 lei, la care se adaugă dobânda legală prevăzută de OG 13/2011, care se va calcula de la data scadenţei şi până la data plăţii efective.
Tras afară de un aparat fitness și ucis
Accidentul care a făcut obiectul procesului penal s-a produs în seara de 31 august 2018, pe un drum județean din zona comunei Aștileu. Șoferul unui microbuz încărcase în mașină un aparat de fitness pe care urma să-l transporte în localitatea Cacuciu Nou. Chiar dacă demontase ultima banchetă, aparatul nu încăpuse cu totul în vehicul, astfel că a fost nevoit să pornească la drum cu ușile din spate ale microbuzului deschise. Ulterior, anchetatorii au constatat că obiectul nu fusese asigurat prin ancorare cu chingi sau alte dispozitive.
Pe bancheta din mijloc, aflată în spatele șoferului, s-a așezat și un bărbat de 36 de ani, care urma să ajute la descărcarea aparatului. Doar că, pe drum, după niciun kilometru, într-o curbă la dreapta, obiectul transportat a căzut din microbuz, trăgându-l pe șosea și pe pasagerul din vehicul. Grav rănit, bărbatul a fost dus de urgență la spital, dar a murit la scurt timp.
Șoferul microbuzului le-a spus anchetatorilor că nu se consideră vinovat de comiterea faptei. El a arătat că i-a cerut victimei să stea pe bancheta din stânga spate, care era prevăzută cu centură de siguranță. Or, pasagerul nu ar fi respectat această cerință, fapt care ar fi dus la producerea accidentului. ”În măsura în care victima ar fi rămas pe bancheta destinată pasagerilor, cum i-a solicitat, accidentul nu s-ar fi produs”, a arătat conducătorul auto, potrivit sentinței Curții de Apel Oradea, publicată pe portalul ReJust.
În timpul procesului, soția și cei doi copii ai bărbatului mort în accident au cerut daune morale de 200.000 de euro. În schimb, Judecătoria Aleșd le-a acordat 60.000 de euro, iar Curtea de Apel a redus cuantumul acestora la 48.000 de euro.
Șoferul a fost găsit vinovat de ucidere din culpă și a fost condamnat în primă instanță la doi ani de închisoare cu suspendare. Sentința a fost menținută și în urma apelului.