material realizat de Andreea Dobrițan, psiholog și realizator ”PSIHOPODCAST”
Ne aflăm în săptămâna dedicată combaterii violenței domestice, iar articolele pe această temă abundă în spațiile online și offline. Probabil că, dintre toate informațiile, unele ar trebui subliniate și păstrate în amintire de-a lungul întregii vieți. NU doar femeile sunt victimele violenței.
Cu toate că studiile arată că un procent mult mai mare de victime ale violenței domestice este reprezentat de femei și copii, uneori chiar și bărbații se află în această ipostază. Probabil ți se pare amuzant să îți imaginezi un bărbat atacat de o femeie, însă motivele pentru care acesta acceptă situația pot fi dintre cele mai diverse. Un motiv demn de luat în seamă ar fi că însuși bărbatul a fost, ca și copil, o victimă a violenței domestice și a ales să rămână în această poziție din lipsă de resurse. Un bărbat poate fi rănit fizic sau emoțional la fel de intens cum poate fi rănită și o femeie.
Cum recunoști partenerii potențiali agresori?
Trăsătura de agresivitate face parte din „pachetul” personalității și, în cazul unor persoane, poate să se manifeste mai intens sau mai puțin. Prin urmare, speranța conform căreia el/ea se va schimba și nu va mai fi agresiv/ă este falsă. Oamenii se schimbă cu mult efort și doar atunci când ei înșiși își doresc asta foarte mult.
Încă de la primele întâlniri cu un om se pot observa indicii de agresivitate. Acestea pot fi presărate în limbaj (jigniri, ironie, sarcasm, etc), dar și în comportament. Gelozia ar putea fi, de asemenea, o formă a agresivității, atunci când prin aceasta partenerul este izolat social de prieteni și familie sau când controlul banilor nu este la el, ci la partenerul agresor. Violența sexuală este reprezentată de comentarii degradante la adresa victimei, atingeri nedorite și neplăcute în timpul actului sexual și chiar violul marital. Prin urmare, dacă în timpul primelor acte sexuale observi comentarii sau atingeri deplasate, este momentul să spui STOP.
O dată cu trecerea timpului, când partenerii se obișnuiesc împreună, agresorul poate să neglijeze victima în mod constant, amenințând-o și intimidând-o.
După cum poți să observi, violența fizică este doar o formă a agresivității, iar celelalte forme nu sunt deloc mai puțin periculoase.
Copiii agresați sunt viitorii agresori?
Cu siguranță, violența domestică aplicată asupra copiilor sau la care copiii sunt martori va lăsa urme greu de șters în mintea și în sufletul lor. Dar un copil agresat nu este obligat să devină agresor. Există trei roluri care apar în cazul violenței: rolul agresorului, al victimei și al salvatorului. Dacă rolul agresorului și cel al victimei sunt destul de clare pentru toată lumea, rolul salvatorului trece neobservat sau chiar lăudat, însă este la fel de nesănătos ca și primele două.
Salvatorul este persoana dispusă la mult sacrificiu de sine, este cel care caută în permanență victime de salvat, astfel că uită de sine și de multe ori se regăsește în postura de nemulțumire, de depresie sau de anxietate. Acest salvator devine, mai degrabă, părinte pentru partenerul/părintele său, rol care poate să îi aducă nemulțumiri în relații.
Ce e de făcut dacă te afli într-unul dintre rolurile de mai sus?
Dacă ești victimă a violenței este foarte important să îți pregătești iesirea din relație cât mai repede. Prima etapă ar fi mutarea actelor și a banilor la o persoană de încredere, apoi accesarea sprijinului de specialitate (emoțional, legal), identificarea diverselor grupuri și fundații de suport și părăsirea agresorului.
Dacă ești agresor, iar acest rol te nemulțumește, doar că nu știi cum să ieși din el, căutarea de sprijin de specialitate ar fi cel mai important pas. Alături de un terapeut ai putea să identifici motivele pentru care te afli aici și tehnicile prin care poți să depășești aceste provocări.
Dacă ești salvator, e timpul să te salvezi pe tine! Te pricepi foarte bine să faci asta cu restul, ce ar fi să începi și cu propria persoană? E momentul să înțelegi că, atunci când tu ești bine cu tine, și cei dragi se vor simți mai bine, dar mai ales că ei au nevoie să le acorzi încrederea ta. Un terapeut ar putea reprezenta un sprijin în evoluția ta, astfel că, lucrând la propria persoană, vei descoperi că nici nu te vei mai simți folosit și nici nu vor mai fugi partenerii sau cei dragi de protecția ta.
Pastila de psiho poate fi urmărită, în format video, și pe YouTube, pe contul psihologului Andreea Dobrițan
CITIȚI din categoria #PastiladePsiho:
- Femeia puternică – prieten sau dușman?
- Better safe than sorry sau cum paza bună trece primejdia rea
- Provocările tăcute ale adolescenței
- Înțelepciunea traumei
- Jocurile patologice și familia – despre dependențele de toate felurile și impactul lor
- De ce să adormiți împăcați? Psihologia în cuplu
- Probleme mari – probleme mici. Aspecte care dor la orice vârstă
- Familia a început înainte de tine – despre constelații și nu numai
- Chiar vor oamenii să audă mereu adevărul?
- Ce faci atunci când faci de toate și… Nimic?
- Oameni, presiune și furie
- Sexul mai este un subiect tabu? Printre copii și adolescenți, NU!
- Începe un nou an școlar… Cu bucurie sau cu lacrimi?
- Ce faci când nu faci nimic?
- Mă vindec pentru a vindeca lumea. Cum poți să salvezi lumea?
- Un alt sine
- Copiii care nu sunt iubiți devin adulți care nu știu să iubească
- Și dacă totul iese așa cum vrei?
Comments 2