material realizat de Andreea Dobrițan, psiholog și realizator ”PSIHOPODCAST”
De foarte mult timp se vehiculează sintagme de tipul „femeie puternică”, „femeie independentă”, iar posesoarele acestora le poartă cu multă mândrie în fața celor la fel de „puternice” sau a celor „mai puțin puternice”. În ultimii ani aceste idei au căpătat tot mai multă mediatizare făcând mai multe tinere și adolescente să își dorească să devină puternice.
Dar ce înseamnă o femeie puternică?
Rareori ne referim la mușchi sau la puterea fizică. Frecvent o femeie de carieră, împlinită mai puțin în plan personal sau care a depășit diverse obstacole se auto-denumește „femeie puternică și independentă” și are convingerea că aceste atribute țin partenerii slabi la distanță. Numai că… partenerii puternici întârzie să apară și iată că așa devine tot mai vulnerabilă și chiar impenetrabilă din punct de vedere emoțional. Sigur, intenția mea nu este să generalizez aceste aspecte ci, mai degrabă, să întorc privirea cititorului și către femeile casnice care pot să fie la fel de puternice ca și cele de carieră dar, mai ales, doresc să subliniez că în spatele acelei puteri se află multă muncă și suferință. A fi un om puternic nu reprezintă neaparat un avantaj, pentru că așteptările celor din jur sunt mari de la astfel de persoane și tind să ignore nevoile de pauză și de slabiciune perfect normale sau chiar să le critice („acum nu mai ești puternică?”; „atât ai putut?”; ș.a.m.d).
În realitate un individ puternic, indiferent de genul lui, este un individ rațional, împăcat cu sine însuși, care nu se critică pe sine sau pe ceilalți, care nu categorisește oamenii în slabi și puternici, care știe că, uneori, mai are nevoie și de o pauză, iar că a avea momente de slăbiciune este perfect normal, dar mai ales, vorbim despre un individ care știe să piardă, să învețe și să se auto-actualizeze constant. Acest individ puternic se află în realții armonioase cu cei din jur, are o relație de cuplu împlinitoare și știe că o ceartă nu este pentru a avea dreptate ci pentru a învăța și a progresa în relații. De asemenea, poate să accepte un refuz fără a-l lua ca pe un afront personal și este interesat să înțeleagă oamenii și faptele mai degrabă iar nu să eticheteze.
Pentru cine poate deveni cel mai de temut dușman sau cel mai puternic aliat o femeie puternică?
PENTRU SINE ÎNSĂȘI! Răspunsul este scurt și concludent pentru că o femeie puternică deține niște resurse impresionante pe care le poate folosi atât în favoarea sa cât și în defavoarea sa. De fapt, acest articol vine tocmai pentru a atrage atenția asupra acestui fapt de o importanță deosebită!
Este minunat că ai o carieră fantastică, reușești să faci o mulțime de lucruri productive și îți permiți orice, dar cât timp de calitate acorzi propriei persoane și familiei tale? Or, acest timp este o resursă care nu poate fi cumpărată și care se epuizează extrem de repede.
Ce idei gratuite ai putea să aplici dacă te afli sub eticheta de persoană puternică?
Ai grijă de tine și de plăcerile tale. Îți amintești prăjitura aia pe care nu ai mâncat-o de teamă să nu îți strice silueta? O dată pe săptămână, du-te și savureaz-o în liniște singură sau alături de cei dragi! Știi că ți-ai tot propus o zi la spa în care să nu auzi de job? Ia-o pe mama/fiica/sora/prietena ta și faceți o zi de relaxare într-o lună, zi în care telefoanele rămân închise în seif 😊. Prin urmare împletește relaxarea cu munca după principiul „pauzele lungi și dese cheia marilor succese”… pe toate planurile!
La finalul fiecărei zile fii recunoscătoare pentru cele mai banale întâmplări și oferă o laudă sau o vorbă bună partenerului și familiei tale. Mulțumește-le celor care te susțin ca tu să ai această carieră frumoasă și fii conștentă că fără sprijinul și răbdarea lor probabil ți-ar fi fost mai greu să reușești.
Așteptările… ele îți pun filtre care „te ajută” să îi așezi pe cei din jurul tău în câte un pat al lui Procust și atunci când ei nu potrivesc se naște o furtună de emoții acompaniată sau nu de cuvinte. Oamenii sunt diferiți, cu potențiale diferite. La fel cum nu putem să catalogăm un pește ca fiind nevaloros pentru că nu are abilitatea de a se cățăra într-un copac, nu putem nici să avem cerințe de la cei din jurul nostru raportate la ce putem noi să facem („eu aș putea să vorbesc fără reproșuri cu tine chiar dacă sunt obosită. Tu de ce reproșezi?”….. pentru că atâta poate în acel moment!). Deci caută ceva valoros în fiecare persoană din jurul tău și fii conștientă că un comportament NU definește o persoană!
Pastila de psiho poate fi urmărită, în format video, și pe YouTube, pe contul psihologului Andreea Dobrițan
CITIȚI din categoria #PastiladePsiho:
- Better safe than sorry sau cum paza bună trece primejdia rea
- Provocările tăcute ale adolescenței
- Înțelepciunea traumei
- Jocurile patologice și familia – despre dependențele de toate felurile și impactul lor
- De ce să adormiți împăcați? Psihologia în cuplu
- Probleme mari – probleme mici. Aspecte care dor la orice vârstă
- Familia a început înainte de tine – despre constelații și nu numai
- Chiar vor oamenii să audă mereu adevărul?
- Ce faci atunci când faci de toate și… Nimic?
- Oameni, presiune și furie
- Sexul mai este un subiect tabu? Printre copii și adolescenți, NU!
- Începe un nou an școlar… Cu bucurie sau cu lacrimi?
- Ce faci când nu faci nimic?
- Mă vindec pentru a vindeca lumea. Cum poți să salvezi lumea?
- Un alt sine
- Copiii care nu sunt iubiți devin adulți care nu știu să iubească
- Și dacă totul iese așa cum vrei?
- Copilul și cadourile – sau despre cum îl înveți să obțină ceea ce vrea
Comments 2