material realizat de Andreea Dobrițan, psiholog și realizator ”PSIHOPODCAST”
Printre părinții contemporani tema cea mai fierbinte a momentului este un personaj de tipul unui monstruleț amuzant, cu un nume atractiv în aparență, iar în esență, un personaj înfricoșător, obraznic și care face comportamente care mai de care mai deviante de la limita normalității.
Și totuși…. copiii îl cer, părinții obosesc să refuze și cedează prin a le cumpăra un exemplar al lui Huggy Wuggy. Apoi, adulții se simt îngrijorați și se întreabă care ar putea fi cea mai bună variantă pentru a-l elimina din viața copilului lor. Dar cel mic este tot mai atras de personaj, cu atât mai mult cu cât și în grupul de prieteni sau de la grădiniță Huggy este în centrul atenției.
Știm cu toții cine este Huggy Wuggy, iar cine încă nu a auzit de el, îl găsește la un click distanță. Și cu toții agreăm că învățămintele transmise de acest caracter nu ar trebui să facă parte din viața copiilor noștri.
Putem să învățăm să trăim cu el, dar să nu ne lăsăm copiii pervertiți de învățăturile lui?
DA. Contrar așteptărilor catastrofale care apar în media referitoare la acest personaj, părerea mea este că dacă gestionăm cu atenție situația, al nostru copil nici măcar nu va avea nevoie să urmărească filmulețe cu Huggy Waggy.
Cred că o idee crucială în folosirea tehnologiei de către copil este urmărirea conținutului care ajunge la cel mic. Și mai mult, atunci când urmărim materialele audio-video cu fiul sau fiica noastră, reușim să îi explicăm ce se întâmplă acolo, de ce e potrivit sau nu vârstei sale, cum ar trebui să se comporte corect personajele și ce învățăm din ceea ce am văzut. A nu se înțelege că încurajez vizionarea filmelor cu Huggy Wuggy de către întreaga familie. Însă, cum fructul oprit e mai gustos, putem să alegem cu grijă câteva secvențe pe care să le arătăm copilului nostru și pe baza cărora să formulăm explicații contra.
Dacă al nostru copil este interesat doar de jucăria care ilustrează acest personaj, dar nu a vizionat nici un material cu el și nici nu a cerut vreodată, cred că nu ar trebui să avem reacții vehemente și evidente pentru că astfel vom reuși doar să îi stârnim interesul pentru Huggy, în loc să i-l scădem. Plușul este doar un pluș ca oricare altul.
De asemenea, atunci când copilul vede o jucărie cu acest monstruleț controversat și este atras de culorile ei, dar nu știe și nici nu îl interesează cântecele lui sau filmările de pe YouTube, șansele de a dezvolta coșmaruri sau probleme de tipul anxietății, atacurilor de panică sunt minime. Și asta pentru că autorii acestuia au gândit un personaj care atrage prin culoare și zâmbet pentru a stârni interesul, ca mai apoi să descoperi că, în esență, nu e deloc drăguț și amuzant. Dar cel mic nu are de unde să știe aceste analize dacă noi, ca și părinți, îi filtrăm riguros conținutul media cu care ia contact.
Cum evităm ca al nostru copil să cadă pradă acestor provocări media?
Petrecând cât mai mult timp antrenați în activități cu el. Aceste activități sunt câștigătoare pentru toată lumea deoarece atunci când suntem prezenți în viața celui mic, avem de învățat o mulțime de lucruri. E important să fim conectați cu cei mai tineri din familia noastră și să ne distrăm împreună pentru a nu mai ajunge la plictis și la a accesa materiale nepotrivite vârstei și nivelului de înțelegere.
Și cum alegem jucăriile pentru copiii noștri?
În primul rând, vă încurajez să îi observați pe cei mici. Jucăriile lor preferate sunt cele mai neconvenționale: castroane, bețe, ambalaje, nasturi și așa mai departe. Și asta este foarte bine, chiar dacă uneori se murdăresc sau se lovesc. De ce e bine? Pentru că astfel de ”jucării” le stimulează imaginația și multe alte operații ale gândirii.
Dar, totuși, când trebuie să le achiziționăm, selectăm o jucărie din preferințele copilului pentru a o cumpăra atunci când observăm că micuțul nostru își păstrează dorința pentru mai multe zile la rând. Apoi, după ce am cumpărat-o, pentru a încuraja jocul timp îndelungat, ne antrenăm și noi ca părinți în diferite jocuri alături de copii cu acea jucărie.
Două aspecte sunt importante în alegerea jucăriilor: vârsta pentru care sunt recomandate și versatilitatea jocurilor pe care le oferă. Astfel, jocurile de construcție, obiectele pentru jocuri de rol, figurinele, jocurile de colaborare, jocurile cu experimente sunt cele mai recomandate spre a fi cumpărate.
Pastila de psiho poate fi urmărită, în format video, și pe YouTube, pe contul psihologului Andreea Dobrițan
CITIȚI din aceeași categorie #PastiladePsiho:
- Stilurile de atașament și comunicarea în cuplu
- Libertate, orgoliu vs. iubire și cei 4 călăreți ai apocalipsei
- A uita e omenește, dar… Când uitarea devine patologică?
- Fă ca părerea ta să conteze, acasă și în societate!
- Gândesc, deci exist! Dar contează ce gândesc?
- Sunt părinte de adolescent, ce să fac?
- Adolescența – cât adevăr și câtă provocare?
- Când timpul de ecran devine ”prea mult”?
- Război și războinici prin ochi de pitici
- Luptă, fugi sau… adaptează și reinventează
- Prințul pe cal alb și escrocul de pe Tinder
- Frica e rușinoasă sau e sănătoasă? O imagine a anxietății
- Atașamentul și cele cinci limbaje ale iubirii
- Tantrumul copiilor și cum îl gestionăm
- Astăzi sunt depresiv… sau nu? (VIDEO)
- Emoțiile. Schimbarea începe cu mine!
- Unde mama/tata lovește, acolo crește?
Comments 5