material realizat de Andreea Dobrițan, psiholog și realizator ”PSIHOPODCAST”
Din nou încep un articol cu titlul unui film cunoscut (The wisdom of trauma) pentru a readuce în atenția ta importanța primilor ani de viață în psihicul adultului de mai târziu. Gabor Mate este un psiholog cunoscut pe plan internațional, care a studiat trauma și impactul ei asupra individului și care atrage atenția asupra importanței autocunoașterii în vederea obținerii unei vieți împlinitoare.
Ce este trauma?
Trauma poate fi reprezentată de diverse evenimente percepute ca fiind puternice/periculoase de către individ și care îi afectează funcționarea generală în viața de zi cu zi. E important să știi că același eveniment poate fi traumatic pentru unele persoane și non traumatic pentru alte persoane. De aceea, Gabor Mate clasifică trauma în două categorii: traumele cu „t” mic și traumele cu „T” mare. Traumele cu „T” mare ar putea fi reprezentate de evenimentele catastrofale la nivel de populație (războaie, foamete, uragane, cutremure, etc) și afectează un număr mare de indivizi care conviețuiesc, iar traumele cu „t” mic ar putea fi reprezentate de evenimentele percepute ca fiind aversive la nivel personal și care împiedică funcționarea la parametri de calitate a individului (trauma abandonului, trauma respingerii, trauma adulterului, etc.).
În istoria personală a fiecărui individ există diferite traume care, ulterior, îi afectează inclusiv sănătatea. Gabor Mate dovedește, de pildă, că stresul părinților resimțit de copil îi poate provoca acestuia boli precum astmul. Și tot același autor ne arată cum trauma ne afectează funcționarea gradual, începând cu relațiile interpersonale, apoi psihicul și, mai târziu, sănătatea.
Ajunși în acest punct, aș vrea să îți vorbesc despre SOMATIZARE. Acesta este un concept folosit în psihologie pentru a defini impactul stării psihice asupra fizicului. Cu siguranță ai simțit sau ai auzit despre diverse dureri sau boli ce nu au cauză medicală și totuși ele persistă la nivele înalte, iar individul încearcă toate variantele doar pentru a-și recâștiga confortul, dezamăgit fiind de ineficiența tratamentului medicamentos. O parte din acești indivizi, aleg să apeleze la terapie sau la metode alternative de autocunoaștere și de împăcare cu sine și cu familia de proveniență. Într-o zi descoperă că durerea sau boala a dispărut și nici măcar nu știe să puncteze momentul în care s-a întâmplat asta.
Cum îți descoperi traumele?
Pentru moment, ia-ți o pauză și gândește-te la îngrijorările tale cele mai mari, apoi amintește-ți care sunt cele mai frecvente reproșuri pe care le primești de la cei dragi, gândește-te la cum te simți acum dar și la cum te simți în general, la lucrurile pe care le-ai dori schimbate la tine sau la alții, la așteptările tale cele mai importante de la cei dragi. Acum, notează-le pe o foaie și analizează-le. Vei descoperi niște teme comune care se tot repetă, fie că e vorba despre tine, fie că e vorba despre ceilalți. Atunci când persistă starea de nemulțumire cu privire la tine sau la ceilalți, când ai resentimente puternice e timpul să faci o introspecție.
De foarte mulți ani obișnuiesc să spun că problemele încep chiar de la soluție și că, dacă te întorci pe firul problemei până la momentul de început, vei descoperi și soluția pentru acea problemă. De aceea e important să începi cu anii copilăriei sau chiar cu lunile de viață intrauterină. Știai că studiile arată că omul are amintiri din ultimul trimestru de sarcină? Cu siguranță că nu le poate accesa la nivel conștient, însă ele rămân în sertarul memoriei și pot să influențeze viața adultului de mai târziu. Astfel că o discuție cu părinții despre cum a decurs sarcina cu tine și primii ani din viața ta ar putea să îți aducă răspunsuri valoroase. Nu e cazul să găsim vinovați în acele discuții, ci doar să înțelegem ce s-a întâmplat de-a lungul dezvoltării noastre. Ulterior, introspecția personală poate să treacă la anii adolescenței, ai tinereții, maturității și până în prezent. Sigur, ar putea să nu fie tocmai confortabil un astfel de exercițiu, însă depășirea obstacolelor ar putea să conducă la rezultate minunate în funcționarea generală a individului.
Cum evoluăm și cum tratăm trauma?
Cu siguranță NU vom trata trauma dacă începem să ne criticăm părinții sau îngrijitorii. Amintește-ți că ei au făcut TOT ce au știut mai bine la momentul acela pentru tine și că te-au iubit cât de mult au putut, chiar dacă nu au arătat așa cum ai fi avut tu nevoie. Părinții noștri sunt rădăcinile noastre și oricât de urâte ar părea, noi nu putem să înflorim fără existența lor!
Apariția rezultatelor satisfăcătoare diferă în funcție de individ și de constanța cu care face pașii necesari către o viață mai bună. Există terapii psihologice dar și non psihologice care se dovedesc a fi valoroase în obținerea stării de bine. Terapiile pot fi de lungă durată, de medie durată sau de scurtă durată, în funcție de abordarea terapeutului și de deschiderea ta. Factorul-cheie în tot acest demers este VOINȚA. „Când îți dorești ceva cu adevărat tot Universul conspiră spre îndeplinirea visului tău!” (Paulo Coelho)
Odată ce ai ajuns la finalul acestui articol și ai primit provocarea de a face o introspecție, ai săvârșit un pas foarte important spre evoluție și tratarea eventualelor traume. Când traumele sunt tratate, vei vedea primele rezultate în relațiile tale, în psihicul tău și în corpul tău.
Pastila de psiho poate fi urmărită, în format video, și pe YouTube, pe contul psihologului Andreea Dobrițan
CITIȚI din categoria #PastiladePsiho:
- Jocurile patologice și familia – despre dependențele de toate felurile și impactul lor
- De ce să adormiți împăcați? Psihologia în cuplu
- Probleme mari – probleme mici. Aspecte care dor la orice vârstă
- Familia a început înainte de tine – despre constelații și nu numai
- Chiar vor oamenii să audă mereu adevărul?
- Ce faci atunci când faci de toate și… Nimic?
- Oameni, presiune și furie
- Sexul mai este un subiect tabu? Printre copii și adolescenți, NU!
- Începe un nou an școlar… Cu bucurie sau cu lacrimi?
- Ce faci când nu faci nimic?
- Mă vindec pentru a vindeca lumea. Cum poți să salvezi lumea?
- Un alt sine
- Copiii care nu sunt iubiți devin adulți care nu știu să iubească
- Și dacă totul iese așa cum vrei?
- Copilul și cadourile – sau despre cum îl înveți să obțină ceea ce vrea
- Fă rai din ce ai! Tu ce ai făcut azi pentru tine?
- ”E timpul să avem un copil?” – bucuriile și provocările din relația de cuplu
- Eu, o mamă (im)perfectă. Despre perfecțiunea părinților și a copiilor
Comments 2