material realizat de Andreea Dobrițan, psiholog și realizator ”PSIHOPODCAST”
Probabil ai citit titlul articolului și te-ai gândit că este o temă pe care ai abandonat-o demult, undeva după adolescență, când ai constatat că nu ești infailibil și nemuritor. Și totuși… poate ar trebui să ne păstrăm adolescența în suflete sau măcar să luăm ce a fost bun și util atunci.
Cel mai bun sfat pe care l-am auzit cu privire la acest subiect este: „dacă vrei să faci lumea mai bună, du-te acasă și iubește-ți familia”. Cu timpul, am descoperit că primul pas care e important să fie făcut este: „întoarce-te la tine și învață să te iubești și să te accepți”, ca mai apoi să oferi familiei tale din rezervorul tău plin, iubire și acceptare.
Astăzi vreau să îți vorbesc despre tine și despre rezervoarele tale. Așa cum fiecare vehicul funcționează atunci când este alimentat, la fel și omul are nevoie de combustibil pentru a da randament. Și de multe ori se întâmplă să simți că ți s-au epuizat resursele, că „nu mai poți”. Această senzație apare atunci când prea mult timp ai fost focusat(ă) spre a-i schimba sau ajuta pe cei din jur și ai uitat de tine. Uite așa descoperi că rezervorul iubirii, al motivației sau al stării de bine este gol și începi să cauți frenetic, în exterior, modalități de a-l umple. Însă această cursă contra cronometru se dovedește a fi ineficientă dintr-un motiv cât se poate de simplu: puterea, voința, motivația sau iubirea ta se află chiar în interiorul tău! Și ce poate fi mai plăcut și mai reconfortant decât acceptarea necondiționată a sinelui?
Fiecare dintre noi avem în trecutul mai mult sau mai puțin îndepărtat momente pe care le regretăm sau pe care am fi dorit să le abordăm altfel. Și, în acest mod, devenim cei mai duri critici ai noștri, scăpând din vedere faptul că azi știm mai multe despre oricare situație decât am știut ieri sau decât vom ști mâine. E important să îți amintești că NU există critică constructivă, iar că a fi indulgent(ă) cu tine însuți NU reprezintă un semn de slăbiciune.
Uneori viața e nedreaptă și avem frustrări, dar nu tot timpul e cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla. A avea regrete puternice și critici la adresa ta te face să devii ineficient în situațiile de viață prezente. Or, trecutul nu mai poți să îl schimbi, iar viitorul nu îl cunoști, singurul care rămâne valid și pentru care e important să îți concentrezi energia este PREZENTUL (aici și acum!).
Din trecut poți să înveți, fiecare provocare venind ca o oportunitate de creștere, iar în viitor poți să îți stabilești scopuri, însă amintește-ți că trăiești în prezent, moment pe care îl ai o singură dată în viață. Greșelile trecutului te-au ajutat să devii cel care ești azi și în fiecare situație ai făcut tot ce ai știut mai bine ATUNCI. Astăzi poate că ai fi făcut altfel, dar azi ești mai experimentat și mai evoluat.
Această lecție este esențială pentru o viață în care ești bine cu tine, pentru liniște interioară și încredere în sine. Încearcă să interiorizezi asta. Sigur, schimbarea va surveni treptat, pe măsură ce înglobezi aceste informații în stilul tău de viață, dar rezultatele se vor simți fantastic de bine.
Ce ai de făcut pentru a te vindeca sau a te simți bine cu tine?
Ia o coală de hârtie și notează: 3 puncte forte ale tale, 3 plăceri ale tale și 3 principii ale tale. Apoi, în fiecare zi recitește ceea ce ai scris și întreabă-te: „Ce am făcut azi în acord cu cele trei….?”. Un om bine cu sine este un om care trăiește în acord cu sinele său. Așadar, cu fiecare om vindecat și împlinit, lumea se salvează puțin câte puțin!
Pastila de psiho poate fi urmărită, în format video, și pe YouTube, pe contul psihologului Andreea Dobrițan
CITIȚI din categoria #PastiladePsiho:
- Un alt sine
- Copiii care nu sunt iubiți devin adulți care nu știu să iubească
- Și dacă totul iese așa cum vrei?
- Copilul și cadourile – sau despre cum îl înveți să obțină ceea ce vrea
- Fă rai din ce ai! Tu ce ai făcut azi pentru tine?
- ”E timpul să avem un copil?” – bucuriile și provocările din relația de cuplu
- Eu, o mamă (im)perfectă. Despre perfecțiunea părinților și a copiilor
- Avion cu motor, ia-mă și pe mine-n zbor… Sau nu? – Despre teoria conspirației la români
- Impactul divorțului asupra… părinților!
- Când iubirea devine patologică?
- Huggy Wuggy – prieten sau dușman? Cum gestionăm jucăriile copiilor
- Stilurile de atașament și comunicarea în cuplu
- Libertate, orgoliu vs. iubire și cei 4 călăreți ai apocalipsei
- A uita e omenește, dar… Când uitarea devine patologică?
- Fă ca părerea ta să conteze, acasă și în societate!
Comments 5