material realizat de Andreea Dobrițan, psiholog și realizator ”PSIHOPODCAST”
Titlul îți sună cunoscut? Așa și ar trebui să fie pentru că este titlul unuia dintre cele mai bine cotate seriale de pe Netflix, un serial în care se vorbește și se dovedește moștenirea transgenerațională. Și nu, nu vorbesc despre vreo comoară formată din bani și bijuterii ascunsă de strămoșii tăi special pentru tine. 😊 Vorbesc despre ceva mult mai valoros decât atât, vorbesc despre cunoașterea și înțelegerea motivelor pentru care tu ești cel/cea de azi, cu bune și cu rele. Iar această înțelegere vine cu o evoluție spre (mult) mai bine pentru că „cine nu își cunoaște istoria e condamnat să o repete”.
Ce ți-au lăsat strămoșii tăi și de ce o fi atât de prețios?
Într-unul dintre articolele precedente îți povesteam despre „ghiozdanul” cu care ne naștem și, în care, cei care ne cresc ne adaugă diferite modele de a gândi, a ne comporta, a simți. Și ducând această idee mai departe, probabil te întrebai de unde au cei mai în vârstă din familia ta aceste modele în ghiozdan și de ce trebuie să știi atâtea despre ghiozdanele tuturor.
Hai să îți spun o poveste…
În zilele noastre era un băiețel de vreo 7-8 ani care merge nedumerit la mama sa și o întreabă:
– Mama, noi de ce mâncăm clătite mici-mici? Toți colegii mei mănâncă clătite mari și aș vrea și eu să încerc.
– Nu știu, dar du-te și întreab-o pe bunica ta.
– Buni, noi de ce mâncăm clătite mici-mici? Toți colegii mei mănâncă clătite mari și aș vrea și eu să încerc.
– Dragule, parcă era o poveste legată de acest subiect dar nu vreau să greșesc cu explicația, așa că du-te la străbunica ta și întreab-o.
– Străbunică, noi de ce mâncăm clătite mici-mici? Toți colegii mei mănâncă clătite mari și aș vrea și eu să încerc.
– Ooo, pe vremea bunicii mele familia noastră era foarte săracă. Ea avea o singură tigaie mică în care gătea tot ce era nevoie. Și așa a început obiceiul clătitelor mici-mici.
Probabil ai avut deja un moment de „aha” și probabil te întrebi când se termină că aceste clătite „mici-mici”. În poveste, băiatul a încheiat epoca acestor clătite mici-mici în momentul în care a decis să caute proveniența lor și a hotărât că și el vrea să încerce alt fel de clătite.
Acum, cu siguranță ți-a fugit gândul la unele obiceiuri pe care le ai și vrei să te întorci în timp să vezi de unde provin, ceea ce este minunat, însă înainte de asta hai să vedem de ce au ajuns până azi la tine și ce e de făcut cu ele.
E foarte important să știi că toate modurile de a gândi, de a simți sau de a te comporta au fost transmise până azi în mod inconștient. Aceasta a fost realitatea pe care au cunoscut-o strămoșii noștri și așa au înțeles ei să își educe copiii cum au putut mai bine. Prin urmare, ei NU sunt de blamat, sub nici o formă. Chiar dacă ne-au transmis obiceiuri care ne încurcă, ele au fost adaptate la realitatea vremii din care au provenit și, probabil, azi nu se mai potrivesc. Dar e important să îți amintești că ești și ansamblul obiceiurilor tale bune, care tot din același ghiozdan provin.
Acum că ai înțeles procesul de transmitere a moștenirii transgeneraționale, mai ai de făcut câțiva pași. Următorul ar fi să identifici, mai întâi pe linia părintelui de același gen cu tine și apoi pe linia părintelui de gen opus comportamente, situații, proverbe, ideologii, etc. ce s-au perpetuat din generație în generație. În fiecare familie există teme sensibile, cum ar fi: tema femeii abandonate, tema familiei patriarhale, tema „glasului pământului”, tema „glasului iubirii”, tema bunătății exaggerate sau a egoismului, etc. Este posibil să reușești singur(ă) acest procedeu dar este la fel de posibil să ai nevoie de ghidaj de specialitate. Nu te sfiii să apelezi la psiholog, rezultatele vor fi apărea mai repede cu minimum de riscuri.
După ce ai parcurs pasul anterior, urmează să înveți să accepți, chiar dacă, poate, nu ești de acord și să începi, treptat, cu răbdare să adaptezi ceea ce ai primit la realitatea actuală, adică să FACI RAI DIN TOT CE AI!
Pastila de psiho poate fi urmărită, în format video, și pe YouTube, pe contul psihologului Andreea Dobrițan
CITIȚI din categoria #PastiladePsiho:
- Copiii care nu sunt iubiți devin adulți care nu știu să iubească
- Și dacă totul iese așa cum vrei?
- Copilul și cadourile – sau despre cum îl înveți să obțină ceea ce vrea
- Fă rai din ce ai! Tu ce ai făcut azi pentru tine?
- ”E timpul să avem un copil?” – bucuriile și provocările din relația de cuplu
- Eu, o mamă (im)perfectă. Despre perfecțiunea părinților și a copiilor
- Avion cu motor, ia-mă și pe mine-n zbor… Sau nu? – Despre teoria conspirației la români
- Impactul divorțului asupra… părinților!
- Când iubirea devine patologică?
- Huggy Wuggy – prieten sau dușman? Cum gestionăm jucăriile copiilor
- Stilurile de atașament și comunicarea în cuplu
- Libertate, orgoliu vs. iubire și cei 4 călăreți ai apocalipsei
- A uita e omenește, dar… Când uitarea devine patologică?
- Fă ca părerea ta să conteze, acasă și în societate!
- Gândesc, deci exist! Dar contează ce gândesc?
Comments 5