Instaurarea stării de urgență și efectele economice au pus în dificultate foarte mulți angajatori, indiferent de domeniul de activitate și forma de proprietate.
Spectrul crizei economice, care se anunță mult mai gravă decât cea din 2008, ne dă tuturor fiori reci pe spinare. Și totuși: e momentul să fim raționali și mai ales solidari.
Cei mai hâtri spun că acum e un moment de ”scapă cine poate”, adevărul este că acum, mai mult ca niciodată e un moment de ”hai să dăm mână cu mână”.
Până să vină pachetele legislative propuse de Guvern pentru sprijinirea economiei și a întreprinzătorilor, Bihorjust îți oferă câteva alternative pentru păstrarea angajaților în momente de dificultate economică.
După cum bine observi, soluții există. Mai ai nevoie doar de dorință și bună-credință!
Telemunca – prin act aditional la contractul de munca-de comun acord cu angajatul. REVISAL: Da, anterior datei de aplicare. LEGE APLICABILA: Legea nr.81/2018. OBSERVATII: Lucreaza de oriunde folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor, programul de lucru de comun acord cu angajatorul,se plateste de angajator.
Munca la domiciliu – prin act aditional la contractul de munca -de comun acord cu angajatul. REVISAL: Da, anterior datei de aplicare. LEGE APLICABILA: Codul Muncii art.17 alin.2 si alin.3 lit.b , alin.5 si Ordin nr.64/2003 model cadru CIM -lit.D. OBSERVAȚII: Angajatii isi stabilesc singuri programul de lucru si muncesc la domiciliul declarat- se plateste de angajator.
Somaj Tehnic -prin decizie administrative. REVISAL: Da, anterior datei de aplicare. LEGE APLICABILĂ: Codul Muncii -art.52 alin.c. OBSERVAȚII:Angajatul este la dispozitia angajatorului , acasa , putand fi chemat la lucru imediat cand este solicitat.Primeste 75% din salariul brut , se platesc contributii salariale , va incasa salar net .- se plateste de angajator.
Concediu fara salar – la cererea angajatului, angajatorul NU poate sa-i solicite concediu fara salar. REVISAL: Da, se suspenda contractul individual de munca in Revisal. LEGE APLICABILĂ: Codul Muncii art.54. OBSERVAȚII: Pe aceasta perioada contractul individual de munca este suspendat , angajatul nu primeste salar.Daca depaseste 3 luni de zile fara salar este scos din sistemul de asigurari de sanatate .Pe aceasta perioada nu are stagiu la casa de pensii.
Concediu de Odihna – la cerere aprobata de angajator, poate fi executat si in avans , cu acordul angajatorului.NU se inregistreaza in Revisal. LEGE APLICABILĂ: Codul Muncii art.145153. OBSERVAȚII: Pentru aceasta perioada angajatul primeste o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatia reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicate cu numarul de zile de concediu- se plateste de angajator.
Zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni. NU se inregistreaza in Revisal. LEGE APLICABILA: Codul Muncii art.122 alin.3. OBSERVATII: Angajatii sunt in zile libere platite pe o perioada stabilita cu angajatorul. In perioada urmatoare vor lucra suplimentar , fiind recuperari, nu ore platite suplimentar.Se intocmeste o minuta cu reguli clare semnate de ambele parti,se plateste de angajator.
Reducere norma de lucru, concomitent cu reducerea salariului de incadrare- prin act aditionat de comun acord cu angajatul. REVISAL: DA, anterior datei de aplicare. LEGE APLICABILĂ: Codul Muncii art.41 alin.3 lit.f. OBSERVAȚII: Se intocmeste act aditional de comun acord cu angajatul .Se munceste mai putin , se plateste mai putin .- se plateste de angajator.
Din initiativa angajatorului reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana – prin decizie administrator. Da, se inregistreaza in Revisal. LEGE APLICABILĂ: Codul Muncii art.52 alin.3. OBSERVAȚII: Se aplica prin decizia administratorului , din initiativa angajatorului. Se reduce timpul de lucru, salariul se diminueaza corespunzator -se plateste de angajator.
Concedii medicale in caz de carantina. NU se inregistreaza in Revisal. LEGE APLICABILĂ: Codul Muncii art.50 lit.c si instructiuni pentru eliberarea concediilor medicale in caz de carantina. OBSERVAȚII: Angajatul poate solicita acest concediu de la medicul de familie , cod 07 si cod diagnostic 994.Se plateste o indemnizatie de 75% din media salariilor pe ultimele 6 luni .- plateste angajatorul si se recupereaza integral de la bugetul de stat (prin casa nationala de sanatate).
Zile libere platite unuia dintre parinti pentru supraveghere copii sub 12 ani , inscrisi intr-o forma de invatamant. NU se inregistreaza in Revisal. LEGE APLICABILĂ: Legea nr.19/2020. OBSERVAȚII: Sunt cateva conditii de indeplinit (ati primit mail cu toate documentele necesare ) , se plateste o indemnizatie de 75% din salariul brut de incadrare (sunt sume pentru care se platesc contributii sociale ) – se achita de catre angajator si se recupereaza integral de la bugetul de stat (prin agentia judeteana de ocupare a fortei de munca )