Un material de KOVACS Zoltan
Când m-am pregătit să mă întâlnesc cu Patrick, știam că este vorba de un tânăr ambițios cu rezultate promițătoare, știam că face canotaj, că este din zona noastră. Și că are toate atuurile pentru a se face cunoscut publicului mai larg.
La ceea ce nu m-am așteptat, a fost înălțimea lui … Nu în fiecare zi te întâlnești cu un sportiv adolescent de …doi metri! Pot să zic, chiar dacă nu ar fi făcut „nimic” altceva , mă simțeam mic și nesemnificativ, trebuia să ridic capul să-i urmăresc privirea. Un fecior absolut impozant!
Patrick Sebestyen s-a născut în anul 2007 într-o familie frumoasă din Grădinari comuna Drăgănești, Bihor.
Ca orice copil crescut pe malul Crișului Negru, apa este un element care nu lipsește din identitate. A învățat să înoate „cu băieții”, dar i-a plăcut din totdeauna șă facă sport și mișcare, atât cât se putea , din lipsa unor condiții propice pentru a urma un sport anume.
A fost elev la Școala Gimnazială din Tărcaia, unde, într-o procedură de căutare și selecție, a atras atenția antrenorului de canotaj Robert Pataki de la S.C.M. Deva. Punând în balanță dezvoltarea fizică a lui Patrick, canotajul fiind un sport care necesită o combinație de forță, rezistență și tehnică dar și de statură, a fost selecționat pentru a face canotaj de performanță.
Schimbarea vieții de zi cu zi , practic a unui copil, nu ese întotdeauna simplă. Trecerea din „sânul familiei” la un regim destul de „cazon”, pun la o grea încercare atât copilul, cât și familia. Mama lui Patrick nu prea a fost de acord la început, dar având susținerea necondiționată a tatălui, a trecut deja de un an, de problemele mai dificile ale adaptării.
Antrenamentele nu sunt deloc ușoare. În timpul școlii Patrick face antrenamente de la 4 dimineața. În zilele fără cursuri, de la 7 la 9, apoi după-amiaza din nou, cu destul de puțin timp liber, în consecință, multă transpirație pentru performanța mult-visată! Antrenamentele de reziliență și anduranță, pe apă, le face la Timișoara, pe Bega, dar la canotaj există și modalitatea „pe uscat”, la ergometru, o instalație care este o replică perfectă pentru antrenamentul de canotaj -în sală.Ergometrul, nu este doar un mijloc de antrenament, ci și o probă de competiție specifică. Poate a fost un dat, ca ambițiile tânărului Patrick Sebestyen să se materializeze în acest an ( februarie-martie), cu locul I la juniori, atât la Campionatul Național, cât și la Cupa României!Tenacitatea copilului de pe valea Crișului Negru începe să dea roade, cum am aflat, cu speranțe justificate la lotul național de canotaj al României. Să nu uităm, că acest sport care a adus atâtea bucurii si succese internaționale, este pe mâinile unei extraordinare campioane, doamna Elisabeta Lipă!Cum ne-a spus Patrick, Elisabeta Lipă nu este „numai” multiplă campioană olimpică, mondială, președinte al Federației Naționale de Canotaj, este (aici fără ghilimele) a doua mamă. Atât de mult se ocupă de tânăra generație, o încurajează , consiliază și consolează, este cât se poate de aproape de ei, pentru a face performanță, dar cu omenie și reală dragoste. Un lucru extrem de încurajator, că marea noastră campioană vrea și poate să formeze noi campioni, noi performeri și oameni frumoși în adevăratul sens al cuvântului.Cu un start atât de promițător, cu o ambiție mai mare decât înălțimea sa (2,01 m), Patrick este un tip meditativ, care își scrie gândurile în timpul liber , „ce-mi trece prin cap”, versuri , rime, poate poezia și ritmul vâslelor ce se lovesc în cadență, pe un orizont infinit de ape liniștite. În larg, acolo unde poți fi liber și neconstrâns de timp, viață și orice altceva. .”Când ieși cu barca în larg, uiți de probleme, uiți de toate…”, spune Patrick cu o voce calmă și joasă. Vrea să facă performanță în barcă de simplu dacă va fi, sau în orice altă combinație ce se ivește, pentru a ajunge în galeria campionilor consacrați. A petrecut deja multe ore antrenându-se, perfecționându-și tehnicile și dezvoltându-și forța și rezistența. Este impresionant să vezi un copil care a ajuns să fie dedicat în sport. Este o dovadă a muncii și pasiunii sale, putând și dorind, cum a afirmat, o inspirație pentru alți copii care își doresc să urmeze aceeași cale.
Iar Patrick Sebestyen are visuri deosebite. După cariera de sportiv, ar vrea să devină antrenor, dacă se poate și arbitru. Dar vrea să fie antrenor pentru copiii, cărora soarta și viața nu le-a fost favorabilă, copii cu probleme sau anumite dizabilități, cărora sportul pe apă le-ar servi ca terapie pentru reabilitare, pentru a fi mai bine și mai bine integrați în societate.
De multe ori copii spun lucruri…deosebite. Mai rar, ca un adolescent de 16 ani să „muncească” din greu și să aibă deja conturată o direcție atât de clară a menirii sale. Este important să ne amintim că succesul vine prin muncă și perseverență, și că oricine poate ajunge la vârful lor dacă își urmează visul și nu renunță niciodată.
Asta putem să îți dorim Patrick, să nu renunți niciodată la visele tale, și să ne faci încrezători că vom avea un campion la canotaj, de aici, de pe valea Crișului Negru!
Kovacs Zoltan