Asociația Magistraților din România (AMR), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR) au condamnat, într-un comunicat comun, întâlnirea de vineri, 14 mai, organizată de Comisia de la Veneția pe tema desființării SIIJ. Cele patru asociații au catalogat drept o ”parodie” evenimentul desfășurat online, în format videoconferință, și la care au participat atât asociații care au cerut desființarea Secției Speciale, cât și AMR, UNJR, AJADO și APR care au susținut necesitatea ”garanțiilor de independență prevăzute de lege în cazul SIIJ”.
Cele patru asociații semnatare ale comunicatului au arătat că, din cele 50 de minute alocate dialogului cu 7 asociații profesionale, reprezentanților Forumului Judecătorilor din România, Asociației Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociației Inițiativa pentru Justiție – care au susținut desființare Secției Speciale – li s-a dat cuvântul să-și susțină punctul de vedere ori să dialogheze cu raportorii Comisiei de la Veneția timp de 46 de minute.
”Deși am fost chemați la „discuții”, adică la un dialog, în fapt, întâlnirea a devoalat disprețul manifestat de raportorii Comisiei de la Veneția pentru cunoașterea adevărului și pentru dezbaterea aspectelor esențiale ale independenței justiției. (…) În acest context, se impune să reiteram faptul că, dintre cele 7 asociații profesionale prezente, AMR, UNJR, AJADO și APR aveau un punct de vedere comun, în sensul necesității asigurării, conform documentelor europene și Constituției, a unui grad al garanțiilor de independență a justitiei cel puțin la nivelul existent, ca expresie a cerinței de punere în practică a unui sistem robust și independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare și transparente (Raportul MCV din 15.11.2017), în legile justiției doar prevederile privind SIIJ răspunzând acestei recomandări”, au transmis reprezentanții celor patru asociații.
În comunicat se arată că singura căreia i s-a dat cuvântul din partea celor patru asociații a fost judecătoarea Andreea Ciucă președinta Asociației Magistraților din România, lăsată să vorbească timp de 3 minute.
”Din momentul în care a relevat, cu argumente punctuale, unele erori factuale și legale din avizele precedente ale Comisiei de la Veneția, precum și exemple de presiuni rezultate din anchetele DNA contra judecătorilor și procurorilor, aceasta a fost întreruptă în mod repetat, susținându-se că aceste fapte sunt irelevante pentru Comisie. Cand a facut referire, ca dovada a abuzurilor, la Raportul Inspecției Judiciare și la una dintre concluziile Hotărârii Plenului CSM nr. 225/2019, a fost din nou întreruptă abrupt, cu motivarea că acestea sunt „detalii” care nu fac obiectul rapoartelor Comisiei de la Veneția. După replica îndreptățită, și anume că abuzurile constatate printr-un raport IJ de 250 de pagini și confirmate de Plenul CSM nu pot fi tratate ca „detalii” când vorbim despre independența justiției, nu i s-a mai permis să continue”, au precizat semnatarii comunicatului.
Reprezentanții celor patru asociații ale magistraților au arătat că ”prin modul incalificabil, complet lipsit de obiectivitate și profesionalism, în care au procedat în cadrul consultărilor cu asociațiile de magistrați, raportorii Comisiei de la Veneția au demonstrat că și-au ratat misiunea și că nu sunt preocupați de esența democrației prin drept, care constă în dezbaterea liberă a problemelor ce afectează statul de drept și drepturile omului, în respectul reciproc, în nevoia unei justiții independente, asigurată prin garanții efective, în asumarea erorilor și corectarea lor, atunci când este cazul”.
Considerând că au avut parte de o ”parodie de „consultare”, purtată într-o manieră lipsita de obiectivitate și profesionalism, jignitoare la adresa subscriselor asociații”, Asociația Magistraților din România, Uniunea Națională a Judecătorilor din România, Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului și Asociația Procurorilor din România au anunțat că vor adresa o scrisoare de protest Comisiei de la Veneția prin care vor cere înlocuirea raportorilor și reluarea dialogului pe tema propunerii de desființare a SIIJ și a garanțiilor de independență a justiției.
”Mai mult, pentru a se evita asemenea situații scandaloase pe viitor, consultările vor trebui să aibă loc public, astfel încât cetățenii din România să poată vedea de partea cui este adevărul. Vom notifica, de asemenea, toate instituțiile europene și internaționale ce își intemeiază, la rândul lor, rapoartele pe opiniile Comisiei de la Venetia, pentru a le atrage atenția asupra manierei lipsite de imparțialitate, obiectivitate și profesionalism în care acestea sunt întocmite”, se arată în finalul comunicatului.
DOCUMENT – Comunicatul comun al Asociație Magistraților din România, Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Asociației Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului și Asociației Procurorilor din România: