Achitări pe linie, la Curtea de Apel Oradea, pentru acuzațiile de braconaj în cazul unui pompier militar și a altor trei bărbați în mașina cărora au fost găsite, acum patru ani, două puști de vânătoare și două carcase de căpriori. Doi dintre inculpați au susținut că au găsit animalele împușcate de persoane necunoscute și nu au făcut decât să le ia și să le aducă la mașină. În prima instanță, la Judecătoria din Beiuș, cei patru, printre care și plutonierul adjutant Adrian Gheorghe Tirla, au primit pedepse cu suspendare pentru braconaj și transportul vânatului obținut ilegal ori găsit în teren.
Ancheta a început cu un control de rutină făcut de polițiști în noaptea de 25 martie 2016, când, puțin după miezul nopții, au oprit un autoturism pe DN75, în Nucet. Înăuntru se aflau patru persoane, printre care Adrian Gheorghe Tirla, pompier militar, și proprietarul mașinii, Ioan Țintea. Agenții i-au cerut acestuia din urmă să coboare și să deschidă portbagajul, unde au fost găsite două carcase de vânat, un trofeu de căprior, un cuțit de vânătoare și mai multe obiecte de îmbrăcăminte.
În timp ce polițiștii verificau portbagajul, Adrian Tirla a coborât și, simulând că vorbește la telefon, s-a îndepărtat de mașină, după care a luat-o la fugă prin pădurea de lângă șosea. L-a imitat în scurt timp un alt pasager, Zorin Panda, care a fost urmărit de unul dintre polițisți. Ca să scape, bărbatul a aruncat un sac de rafie pe care îl luase cu el și în care au fost găsite două arme de vânătoare.
N-a scăpat însă niciunul de ancheta penală care a urmat. În cadrul ei, Zorin Panda și pompierul Adrian Gheorghe Tirla au declarat că au găsit carcasele de vânat și o armă abandonate la câțiva kilometri de o stână de lângă Arieșeni, în locul numit ”Glăvoaia”. La reconstituire, Panda le-a spus anchetatorilor că a văzut în pădure persoane necunoscute, iar lângă un copac ar fi găsit o armă abandonată. În apropiere, atârnate de un alt copac, ar fi descoperit un căprior și o căprioară. Le-ar fi luat carcasele și, cu ajutorul a două rucsacuri, le-ar fi transportat până la mașina lăsată lângă stâna de oi.
Anchetă cu schimbări de situație
Deși preluase ancheta în primă fază, Parchetul Beiuș și-a declinat competența în favoarea Parchetului Militar, pentru că Adrian Gheorghe Tirla era pompier în cadrul ISU Bihor. În cazul acestuia, procurorii militari au dispus clasarea cazului sub acuzația de braconaj și au retrimis dosarul celorlalte trei persoane anchetatorilor din Beiuș.
Însă ancheta a luat o altă turnură după ce decizia de clasare a procurorilor militari a fost atacată de asociația cinegetică ce administra fondul de vânătoare unde bărbații susțineau că au găsit animalele. Tribunalul Militar Cluj a dispus ca ancheta să continue față de plutonierul Tirla, situație în care, pentru reunirea cauzelor, procurorii militari au preluat cercetările și față de ceilalți trei bărbați.
O dată lămurită competența procurorilor, ancheta a mers înainte, iar pe 19 iunie 2018 cei patru erau trimiși în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Cluj.
Condamnări pentru braconaj în prima instanță
Aproape doi ani mai târziu, pe 12 martie 2020, Judecătoria Beiuș îl condamna pe plutonierul adjutant Adrian Gheorghe Tirla la un an și 10 luni de închisoare cu suspendare pentru braconaj și transportul vânatului obținut ilegal sau găsit împușcat ori tranșat în teren. Pedepse cu suspendare primeau și ceilalți trei inculpați: Vasile Panda – 1 ani și 3 luni pentru complicitate la braconaj, și transportul vânatului; Ioan Țintea – 1 an și 4 luni pentru aceleași acuzații; Zorin Panda – 2 ani și 10 luni de detenție, în cazul acestuia fiind reținută și infracțiunea de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Apelurile lor și ale Parchetului Militar au fost admise de Curtea de Apel Oradea, care a decis, marți, să-i achite pe toți pentru acuzațiile de braconaj sau complicitate la braconaj. În cazurile lui Zorin Panda și Adrian Tirla, magistrații au reținut că nu există probe că au comis vreo faptă de braconaj. În ceea ce-l privește pe Vasile Panda, cel aflat la volanul mașinii în noaptea în care au fost opriți de Poliție, achitarea pentru complicitate la braconaj a fost dispusă pentru că fapta nu există, motiv reținut și în ceea ce privește achitarea, pentru aceeași acuzație, a lui Ioan Țintea.
În schimb, Curtea de Apel Oradea l-a condamnat pe Zorin Panda la o pedeapsă de un an și 2 luni cu suspendare pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor și transportul vânatului găsit împușcat ori tranșat în teren. Pompierul Adrian Gheorghe Tirla a primit, în apel, 6 luni de închisoare cu suspendare pentru transportul vânatului găsit împușcat sau tranșat. Pentru aceeași infracțiune, Ioan Țintea a fost condamnat la 3 luni de închisoare cu suspendare, iar Vasile Panda a fost achitat.
Magistrații Curți au înlăturat obligația stabilită de prima instanță ca inculpații să achite contravaloarea căpriorului (5.000 de euro) și pe care a căprioarei (4.000 de euro) găsite în mașina lor. În plus, cu excepția lui Vasila Panda, ceilalți trei au fost obligați la plata a câte 1.000 de lei, cheltuieli judiciare.
Decizia instanței este definitivă.