Patru camioane încărcate cu peste 150 de tone de soia modificată sau impură genetic au plecat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, din baza de recepție din Valea lui Mihai, din județul Bihor, deși urmau să fie supuse unor verificări ale Direcției Agricole Bihor. ”Este foarte grav ce s-a întâmplat, pentru că cele patru camioane sunt bombe ecologice pe patru roți”, a declarat, pentru BihorJust, directorul Direcției Agricole Bihor, Nicolae Hodișan. Cultivarea soiei modificate genetic este interzisă în Europa.
ACTUALIZARE – Poliția Bihor a anunțat că, duminică dimineața, la ora 8:45, polițiștii din Valea lui Mihai au fost sesizați telefonic de un reprezentant al Direcției pentru Agricultură Bihor că, în seara de 30 octombrie, ”patru camioane, care fac obiectul unui control efectuat de Direcția pentru Agricultură Bihor împreună cu Garda de Mediu Bihor, încărcate cu soia posibil modificată genetic, ar fi părăsit incinta unei societăți comerciale din Valea lui Mihai.Din verificările efectuate de polițiștii bihoreni la sediul respectivei societăți comerciale, s-a constatat că respectivele camioanele au părăsit curtea societății cu permisiunea șefului unității, conducătorilor autotrenurilor fiindu-le permis accesul în incinta societății și plecarea cu respectivele autocamioane.
Din verificările efectuate de polițiștii bihoreni nu s-a constatat săvârșirea vreunei fapte de natură contravențională din competența de constatare și sancționare a poliției sau a vreunei fapte de natură penală.”
Polițiștii bihoreni au anunțat că vor efectua verificări la societatea comercială care a expediat transportul.
Cele patru camioane aparțin unei firme din Iași și au fost descoperite în urmă cu două săptămâni, alături de alte două transporturi, după ce producători din zona Săcueni – Valea lui Mihai au anunțat sosirea unor vehicule încărcate cu soia pentru vânzare. Deși în acte se arăta că acestea ar transporta soia nemodificată genetic, analizele făcute în Laboratorul pentru Controlul Calităţii Seminţelor şi Materialului Săditor Bucureşti a demonstrat că două dintre camioane transportau soia impurificată genetic, iar alte două – soia modificată genetic.
”Pentru marfa din camioane noi (Direcția Agricolă Bihor – n.n.) am cerut să găsească o locație unde să o depoziteze, o locație închisă, unde să nu poată nimeni să ia din marfă și care să fie ușor de controlat”, a declarat directorul Direcției Agricole Bihor, Nicolae Hodișan.
Acesta susține că firma care deținea camioanele nu au găsit un loc care să îndeplinească aceste cerințe, astfel că singura posibilitate era să țină marfa în remorci. Însă, deși oprite zile la rând într-o baza din Valea lui Mihai, camioanele nu au putut fi cântărite. Însă, deși în avize erau trecute 25.000 de kilograme de marfă pe fiecare camion, remorcile erau pline ochi, existând bănuiala că transportau, de fapt, peste 40.000 de kilograme fiecare. Soia provenea de la fermieri din județele Iași și Botoșani.
”Măcar dacă ne-ar fi spus destinația. Le cântăream, le stabileam cantitatea. Ei arătau că duc marfa și o depozitează în județul Iași, că nu ar fi găsit un loc în județul Bihor. Noi le făceam documente de însoțire, colegii de la Direcția Agricolă Iași ar fi preluat informativ cantitățile respective și le urmăreau la locul de depozitare. Dar nu le iei tu de capul tău și te apuci să te plimbi cu ele prin țară, fără să spui nimănui, doar că tu așa vrei”, a explicat directorul Hodișan.
Șeful Direcției Agricole Bihor a explicat că a colaborat foarte greu cu reprezentanții firmei din Iași, de la care a obținut informații ”cu forcepsul” și care au invocat tot felul de motive pentru a nu oferi datele cerute.
”Fugă” în miez de noapte
Nicolae Hodișan a precizat că luni, alături de reprezentanți ai Gărzii de Mediu, Direcției Sanitar-Veterinare, ai DSP și ai Direcției Agricole, ar fi urmat să se întâlnească în Valea lui Mihai cu șoferii camioanelor, să cântărească marfa și să îi dea o destinație.
Însă noaptea de sâmbătă spre duminică, șoferii firmei din Iași au intrat în baza din Valea lui Mihai unde erau camioanele, le-au luat și au plecat într-o direcție necunoscută. ”Azi noapte, în jurul orei 12:00, au venit reprezentanți ai firmei din Iași, au luat camioanele și le-au dus. Camioanele puteau să le ducă, erau ale lor, nimeni nu a pus sechestru pe ele, dar era vorba de marfă care nu putea fi transportată după cum îi taie capul”, susține directorul Direcției Agricole Bihor.
Despre situația celor patru camioane au fost informate Ministerul Agriculturii și Prefectura Bihor, iar spre Valea lui Mihai au plecat, duminică, reprezentanți ai Direcției Agricole și DSVSA Bihor. ”Urmează să vedem ce facem și cu celelalte două transporturi. Acele camioane aparțin altei firme, dar nici reprezentanții acesteia nu au binevoit să vină, să ridice prelata ca să ridicăm probe”, spune directorul Hodișan.
Cultivarea soiei modificate genetic este interzisă în Europa, iar Nicolae Hodișan atrage atenția că impurificarea cu soia modificată genetic poate avea efecte grave în timp. ”Marfa urmează să fie depozitată, bănuiesc, nu se știe pe unde. Sigur nu o s-o cumpere nimeni, dar se pot scurge cantități care anul viitor pot fi însămânțate și va apărea soia impurificată genetic. Ăsta e pericolul.”