Patru magistrați din cadrul Curții de Apel Oradea s-au înscris la concursul pentru promovarea în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. Trei dintre ei vizează Secția Penală a Curții Supreme, iar unul – Secția Civilă. În acest scop trebuie să promoveze concursul organizat în perioada septembrie 2020 – februarie 2021.
Cei patru judecători de la Curtea de Apel din Oradea care s-au înscris la concursul de promovare în funcția de judecător al Înaltei Curți de Casație și Justiție sunt:
- Adina Claudia Cioflan
- Laura Mihaela Soane
- Mihail Udroiu
- Aurelia Lenuța Stan
Primii trei candidează pentru un post de judecător la Secția Penală a Curții Supreme, în timp ce Lenuța Stand vizează Secția Civilă.
Cine sunt candidații din Bihor
Adina Claudia Cioflan (foto stânga) este absolventă a Facultății de Drept din Oradea, promoția 1996, iar pe 1 decembrie același an a fost numită procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. În 1999 a promovat examenul de capacitate și, după o scurtă trecere pe la Parchetul local Satu Mare, a promovat în 2008 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.
În același an a fost delegată, iar din 2009 numită procuror DIICOT Oradea. În 2011 a fost numită judecător la Tribunalul Bihor, de unde a promovat la Curtea de Apel Oradea.
La începutul acestui an, luju.ro publica o mărturie a judecătoarei Adina Cioflan despre cum s-ar fi făcut intervenții pe lângă magistrați pentru a-l executa pe Vasile Popa, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.
Laura Mihaela Soane (foto stânga) este judecător în cadrul Secției Penale și pentru cauze cu minori a Curții de Apel Oradea unde activează din 2007.
Alături de Adina Claudia Cioflan, Laura Soane era considerată printre ”judecătorii nefavorabili” într-o înregistrare a discuțiilor dintre cinci procurori DNA Oradea, făcută publică în 2019 de avocatul Răzvan Doseanu.
Mihail Udroiu (foto stânga) are 43 de ani și este din Gorj. S-a mutat de la Tribunalul București la Tribunalul Bihor în 2015, după care a promovat la Curtea de Apel Oradea. Este judecător şi doctor în drept, formator la Institutului Naţional al Magistraturii, la disciplina Drept penal şi Drept procesual penal. Udroiu a făcut parte din Comisia de elaborare a noului Cod penal, a noului Cod de procedură penală şi din Comisia de elaborare a proiectului Legii pentru punerea în aplicare a Codului penal. Judecătorul a scris peste 60 de studii şi articole publicate în reviste de specialitate.
Potrivit presei centrale, Mihail Udroiu a fost și consilier al fostei șefe a DIICOT, Alina Bica.
Lenuța Stan (foto stânga) a intrat în magistratură în 1996, la Judecătoria din Oradea, la a cărei conducere s-a aflat o perioadă. A promovat la Tribunalul Bihor și apoi la Curtea de Apel Oradea, unde face parte din magistrații Secției I Civilă.
În 2013, judecătoarea a respins propunerea de arestare a fostului judecător orădean Mircea Pușcaș, acuzat de trafic de influență. ”Nu există dovezi în sensul că lăsarea în libertate prezintă pericol concret pentru ordinea publică”, justifica instanța respingerea propunerii de arestare a lui Pușcaș.
Condițiile concursului pentru un post la Înalta Curte
La acest concurs, sunt oferite 14 posturi de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție: unul la Secția I Civilă, unul la Secția II Civilă, 5 posturi la Secția Penală și 7 la Secția de Contencios Administrativ și fiscal. Concursul constă într-o probă care are ca obiect evaluarea actelor întocmite de candidați sau care privesc activitatea acestora și un interviu susținut în fața Secției pentru judecători.
În total, s-au înscris 46 de judecători din toată țara și doar unul singur a fost respins în urma verificărilor. Au fost acceptați magistrații care au îndeplinit efectiv cel puțin 3 ani funcția de judecător la curtea de apel, au obținut calificativul ”foarte bine” la ultimele 3 evaluări și nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani. În plus, este obligatoriu să aibă o vechime de cel puțin 18 ani în funcțiile prevăzute la art. 44 alin. 1 din Legea nr. 303/2004.
DOCUMENT – Lista judecătorilor înscriși la concursul pentru promovarea în funcția de judecător la ÎCCJ și calendarul estimativ al concursului:
Comments 2