Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a pus în dezbatere publică patru noi programe de garantare cu fonduri de stat. Acestea vor fi implementate în anul 2022 și sunt destinate investițiilor în agricultură, în construcții, în digitalizare și inovare, precum și în dezvoltarea producției.
Cele patru noi programe propuse pentru acest an sunt:
PROGRAMUL IMM PROD – un program care va permite achiziția de echipamente și utilaje, inclusiv pentru alinierea la obiectivele de mediu, achiziția de terenuri pentru construcția/amenajarea de hale de producție construcția, achiziția sau amenajarea de hale de producție, achiziția de echipamente, softuri, consultanță pentru transformarea digitală a IMMurilor, refinanțarea creditelor acordate inclusiv de alte instituții de credit decât cea pentru care se solicită garanția, asigurând și capital de lucru pentru firmele care intenționează să deschidă/dezvolte/diversifice activități de producție, inclusiv pentru internaționalizare, ori să facă reconversia de la intermediere la producție.
PROGRAMUL RURAL INVEST – este destinat întreprinderilor mici și mijlocii care desfășoară activitatea de producție în mediul rural și urban mic, va susține refinanțarea creditelor fermierilor și agricultorilor, achiziția de terenuri agricole, retehnologizarea și automatizarea, certificatele de depozit, piscicultură, acvacultură și industria alimentară. Programul va avea atașată o ”Schemă de ajutor de stat”, cu o componentă de grant, de 10% din valoarea finanțării, precum ți o perioadă de subvenționare a dobânzilor și comisioanelor.
PROGRAMUL GARANT CONSTRUCT – se referă la susținerea proiectelor de investiții pentru IMM-urile din sectorul construcții și susținerea proiectelor de investiții de scară mică pentru UAT-uri, care presupun finanțarea unor activități din sectorul construcțiilor, pentru proiecte privind îmbunătățirea eficienței energetice, investiții în domeniul energiei verzi și aliniere la obiectivele de mediu.
PROGRAMUL INNOVATION – constă în sprijinirea realizării invențiilor, susținerea activităților la export ale IMM-urilor, stimularea comerțului online și a digitalizării, retehnologizarea companiilor locale, brevete de inovare privind produse, strategii, mediu, digitalizare și cofinanțarea investițiilor strategice în complementaritate cu HG807/2014.
Cele patru noi Programe Guvernamentale supuse în dezbatere publică au o componentă de ajutor de stat din care se vor subvenționa dobânzile, comisioanele și se vor acorda granturi de până la 10% din valoarea investiției. Valoarea creditului va fi acoperit cu garanții de stat de până la 90%.