Polițiștii bihoreni de la Urmăriri au depistat și au predat Penitenciarului din Oradea patru bărbați implicați într-o bătaie produsă în 2013, într-un bar din oraș. Inițial, bătăușii au fost condamnați la pedepse cu suspendare pentru vătămare corporală gravă, după ce victima lor a avut nevoie de 120 de zile de îngrijiri medicale. Pentru că nu au plătit în întregime daunele morale și materiale stabilite de judecători, Tribunalul Bihor a hotărât revocarea suspendării condiţionate a executării pedepselor și trimiterea celor patru în închisoare.
Andrei Șerban Tomuța, Adrian Marius Știuba, Daniel Frantisek și Zoltan Ciprian Furic sunt acuzați că pe 12 iulie 2013 au fost implicați într-o bătaie, în toaleta unui bar din Oradea.
Victima lor, un bărbat aflat pe terasa barului, a avut o altercație verbală cu unul dintre cei patru, după care – se arată în actele de la dosar – și-a chemat un văr căruia i-a spus că ”are probleme”.
Acesta din urmă a venit în scurt timp și, sub privirile celui care l-a chemat, l-a agresat pe Andrei Tomuța, pe care l-a prins singur în toaleta localului. În apărarea lui Tomuța au sărit imediat ceilalți trei prieteni, care și-au vărsat furia asupra victimei, rămasă singură după ce vărul său a reușit să fugă.
Căzut la pământ, bărbatul agresat a încercat să se târască afară, dar agresorii au continuat să-l lovească, călcându-l chiar și cu picioarele pe cap. ”S-a reținut modul sălbatic de comiterea a faptei de către cei patru inculpați, respectiv prin lovirea victimei cu pumnii și picioarele inclusiv prin ”călcarea victimei pe cap” chiar și în momentele în care aceasta se afla căzută la pământ”, se arată în actele de la dosar.
Suspendarea executării pedepsei, revocată după aproape 5 ani
Rănile suferite de victimă au necesitat 120 de zile de îngrijiri medicale, motiv pentru care cei patru agresori au fost puși sub acuzare pentru vătămare corporală gravă.
În 2016, Curtea de Apel Oradea i-a condamnat definitiv la câte doi ani de închisoare cu suspendare pe trei dintre bătăuși (Andrei Tomuța, Adrian Știuba și Daniel Frantisek) și la un an și patru luni de detenție pe Zoltan Ciprian Furic. În plus, instanța i-a obligat să-i plătească victimei 6500 de lei daune materiale și 40.000 de lei pentru prejudiciul moral cauzat.
La patru ani de la această decizie, victima a cerut că agresorii să fie trimiși după gratii pentru că nu plătiseră decât o parte din daune. În iunie 2020, Judecătoria Oradea a respins cererea, stabilind că trei din cei patru condamnați plătiseră până în acel moment 23.000 de lei din daunele reținute în sarcina lor: ”Având în vedere situația materială a persoanelor condamnate, așa cum este ea stabilită prin probele administrate, instanța apreciază că nu se poate reține reaua credință a acestora în omisiunea de a achita în întregime obligațiile civile stabilite în sarcina acestora.”
În schimb, Tribunalul Bihor a avut o altă opinie, iar printr-o decizie dată marți, 23 februarie, a revocat suspendarea executării pedepselor în cazul celor patru. Trei dintre agresori au fost găsiți în Oradea, iar Zoltan Furic a fost preluat din Punctul de Trecere a Frontierei Borș. ”Cele patru persoane au fost încarcerate în Penitenciarul Oradea, pentru executarea pedepselor la care au fost condamnate”, a precizat comisarul-șef Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.