Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, în ședința de marți, 13 decembrie, înaintarea către Președintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, prin pensionare, a procurorului Păunel Galoș, delegat în funcția de procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Magistratul în vârstă de 67 de ani este un procuror cu experiență, ocupând pentru lungi perioade funcțiile de de conducere în Parchetul Bihor și în Parchetul Curții de Apel Oradea.
Procurorul Păunel Galoș a intrat în magistratură în 1980. A activat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ineu, iar între 1998 și 2001 a fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. A trecut la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, unde a ocupat, din 2009 până în 2016, șefia Secției Urmărire Penală din cadrul acestei unități de parchet. În 2012, s-a înscris la concursul pentru funcția de procuror general al Parchetului Curții de Apel Oradea, câștigat atunci de contracandidatul său, Aurel Mascaș.
A fost, timp de două mandate, procuror general adjunct al acestui parchet, după care, în acest an, a fost delegat în această funcție.
În 2020, Secția pentru procurori a CSM i-a acordat, pentru prima dată, avizul anual pentru menținerea în funcție. Într-un referat al procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea se arăta că ”menținerea în funcția de procuror a domnului Galoș Păunel este necesară, utilă și importantă pentru funcționarea unității de parchet, inclusiv în ceea ce privește echilibrul ocupării funcțiilor de conducere”. În plus, se preciza că magistratul are ”o solidă pregătire profesională și manifestă un înalt grad de implicare în activitatea parchetului”.
A cerut din nou avizul în 2021, iar acesta i-a fost acordat până pe 16 decembrie 2022.
În 2019, site-ul Lumea Justiției dezvăluia că, în urma unei sesizări anonime, în 2014, Păunel Galoș a fost interceptat și supravegheat de către DNA, alături de fostul procuror general al Parchetului Curții de Apel Oradea, Aurel Mașcaș, procurorul Radu Bodea, de la aceeași unitate de parchet, și de procurorul Florin Betea. Trei ani mai târziu, în 2017, era dispusă clasarea cauzei în care erau vizați cei patru procurori pe motiv că “fapta nu există” și “(…) nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.
De menționat că în ședința din 13 decembrie a Secției pentru procurori a CSM au fost aprobate cererile de pensionare a 20 de procurori.
DOCUMENT – Ordinea de zi soluționată a ședinței Secției pentru procurori a CSM din data de 13 decembrie 2022: