Au fost percheziții, vineri, ale polițiștilor de combatere a criminalității organizate și procurorilor DIICOT în 23 de locuri din Bihor, București și alte 13 județe. Anchetatorii aveau informații că mai multe persoane ar fi cumpărat în mod ilegal dintr-o farmacie și ulterior ar fi vândut pe internet medicamente pentru care e nevoie în mod legal prescripție medicală specială, întrucât ar conține substanțe stupefiante. Șase persoane sunt investigate pentru trafic de droguri de risc și de mare risc.
Ancheta a început după ce polițiștii de combatere a criminalității organizate din Harghita și procurorii DIICOT Harghita au aflat că mai multe persoane ar fi procurat în mod ilegal dintr-o farmacie din București medicamente ce ar conţine substanţe stupefiante sau psihotrope.
”Medicamentele în cauză necesită în mod legal prescripție medicală specială, întrucât conţin droguri de risc sau mare risc”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.
Din 2019 până în acest an, suspecții ar fi vândut medicamentele respective la peste 200 de persoane din România.
Codeina, printre medicamentele vândute ilegal
”Cei interesați ar fi comandat medicamentele prin telefon sau printr-o rețea de socializare unde vânzătorii ar fi deținut mai multe pagini de prezentare a produselor. Produsele ar fi fost livrate prin curier”, au explicat anchetatorii. ”Printre medicamentele comercializate de către suspecţi au fost identificate și droguri de mare risc, respectiv Codeină, un drog susceptibil de a crea senzații halucinogene, dar și multe efecte negative asupra organismului.”
Descinderile de vineri s-au desfășurat în județele Harghita, Mureș, Vrancea, Argeș, Călărași, Sibiu, Neamț, Prahova, Buzău, Cluj, Constanța, Bihor, Bacău, Giurgiu și în municipiul București.
Una dintre percheziții a fost efectuată la o farmacie din București și la cele trei punct de lucru ale acesteia, de unde au fost ridicate înscrisuri și date informatice privind gestiunea acestor medicamente.
În celelalte locuri verificate polițiștii au descoperit medicamente care conțin substanțe stupefiante sau psihotrope, deținute ilegal, dar și ”plicuri cu substanțe despre care există indicii că sunt droguri de mare risc(cocaină), cannabis sub formă de muguri și o cultură indoor de cannabis formată din 8 plante”. Acestora li s-au adăugat aproape 6.000 de lei despre care anchetatorii bănuiesc că provin din vânzarea ilegală a medicamentelor.
”Cercetările continuă față de șase persoane sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc și deținerea de droguri de risc și mare risc, pentru consum propriu, fără drept”, se arată în comunicatul Poliției Române.
Acțiunile au beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei București.