„sticlă procesată și zdrobită” a fost vândută ca deșeu de ambalaje din sticlă, colectată prin activitatea proprie, iar ulterior a fost revândută ca deșeu de ambalaje din sticlă pe piața externă pentru reciclare, cred anchetatorii. “În acest context, nu au fost realizate obiectivele minime de reciclare pentru ambalajele din sticlă, iar sumele aferente acestor nerealizări, reprezentând contribuții datorate la Fondul pentru mediu, nu au fost plătite. Prejudiciul total este estimat la 8.500.000 RON”, transmite PICCJ.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor și Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor au pus în executare două mandate de percheziție (unul în Bihor și unul în Mehedinți), în cadrul unui dosar privind infracțiuni de înșelăciune.
Dosarul îi vizează pe reprezentanţii unei firme care, în perioada 2021-2022, au înregistrat în evidențele contabile achiziții fictive de deșeuri de ambalaje din sticlă de la persoane fizice și juridice, în cantitate totală de 4.249.430 kg.„Ulterior, aceştia au simulat vânzarea a 4.164.510 de kilograme către o altă societate, sub contract cu un operator care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului (OIREP), având ca scop inducerea în eroare a AFM (Administrația Fondului pentru Mediu – n. red.) cu privire la realitatea cantităţilor de deşeuri de ambalaje din sticlă colectate”, se arată în comunicatul Parchetului General care spune ca.„, în anul 2021, societatea în cauză a achiziționat marfă denumită „sticlă procesată și zdrobită”, recepționată ca „material de construcții”, de la un operator economic la care colectorii din România duc deșeurile de ambalaje din sticlă pentru reciclare, în vederea obținerii bonificației aferente colectării și reciclării acestora.