Verificarea situației de fapt și luarea măsurilor legale față de o persoană condusă la sediul Poliției se realizează ”de îndată”, fără a depăși un termen de 8 ore de la momentul inițierii deplasării. Prevederea este cuprinsă într-un proiect adoptat, luni, de Senat (109 voturi, 11 abțineri) prin care este modificată Legea 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române. În legislația actuală nu este prevăzut un termen în care să fie făcute verificările.
”Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată” – prevede forma în vigoare a articolului 36, alin. (4) din Legea 218/2002, republicată.
Proiectul adoptat de senatori modifică această prevedere și prevede un termen în care verificările trebuie finalizate de polițiști: ”Verificarea situației de fapt și, după caz, luarea măsurilor legale față de persoana condusă la sediul poliției se realizează de îndată, fără a depăși un termen de 8 ore de la momentul inițierii deplasării.” De asemenea, în legea Poliției Române a fost introdus un nou aliniat (41) care arată că acest termen poate fi prelungit până la 12 ore dacă identitatea persoanei nu a putut fi stabilită în cele 8 ore anterior menționate.
Polițistul are obligația de să-i permită persoanei duse la verificări să plece, de îndată, din sediul poliției:
a) după finalizarea activităților, chiar dacă termenele de 8 sau 12 ore nu au expirat;
b) după expirarea termenului de 8 ore, dacă identitatea persoanei a fost stabilită, sau după expirarea celor 12 ore, chiar dacă identitatea persoanei nu a putut fi stabilită.
Proiectul de lege urmează să fie dezbătut de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.
DOCUMENT – Lege pentru modificarea și completarea art. 36 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române: