2007 dosare pentru fiecare judecător. Este încărcătura medie pe magistrat înregistrată în 2019 la Judecătoria Marghita, aproape dublu față de media națională. Aceste date plasează instanța din Bihor printre primele din țară în ceea ce privește numărul de dosare care îi revine fiecărui magistrat, arată un comunicat al asociației Forumul Magistraților. Reprezentanții acesteia cer Consiliului Superior al Magistraturii măsuri pentru ocuparea posturilor vacante la judecătoriile din țară.
Potrivit CSM, în judecătoriile din România erau vacante, pe 14 septembrie, 413 posturi de judecători. Între timp, 122 de magistrați au ocupat aceste posturi, după ce au absolvit examenul de capacitate din acest an.
”În consecință, au rămas neocupate 291 de posturi vacante la nivelul judecătoriilor din țară. Acestora li se adaugă locurile care figurează ca fiind ocupate, dar, în concret, sunt temporar blocate, judecătorii fiind în concediu pentru creșterea copilului, detașați, delegați sau suspendați din diferite motive”, se arată într-un comunicat al asociației Forumul Magistraților.
Situația este cu atât mai complicată cu cât o parte dintre actualii magistrați de la judecătorii vor promova la tribunale în urma unui concurs început în luna august, iar pentru cei 130 de judecători stagiari nu a fost stabilit încă un calendar al examenului de capacitate.
”Chiar în situaţia în care locurile vacante ar fi ocupate în întregime, acestea nu ar putea asigura un număr suficient de magistraţi şi de grefieri pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii”, susțin reprezentanții Forumului Magistraților.
2.000.000 de dosare pe an
O activitate care a însemnat, în 2019, 2.040.732 de cauze pe rolul judecătoriilor din România. Cinci instanțe din țară chiar au trecut de bariera celor 50.000 de dosare, iar în alte șapte încărcătura medie pe judecător a fost de două sau chiar trei ori mai mare decât la nivel național.
Astfel, în timp ce încărcătura medie a cauzelor pe judecător a fost anul trecut de 1.159 cauze, la Judecătoria Marghita a ajuns la 2007, iar la cea din Năsăud s-a apropiat de 3.000, ”În contextul în care ultimul concurs de admitere în magistratură s-a desfășurat în anul 2019, iar concursul prevăzut în calendarul estimativ pentru luna martie 2020 nu s-a mai desfășurat, sunt necesare măsuri urgente pentru organizarea examenelor de admitere în profesie, astfel încât activitatea de judecată să nu aibă şi mai mult de suferit în detrimentul justițiabililor”, concluzionează Forumul Magistraților.
DOCUMENT – Situația posturilor de judecător (schemă, ocupate, vacante, vacantabile, funcții de conducere vacante, posturi indisponibilizate) la data de 1 septembrie 2020:
Comments 1