Peste 2.700 de kilograme de petarde, baterii de artificii și rachete, toate interzise pentru a fi deținute și vândute de persoane fizice, au fost confiscate, în decembrie, de polițiștii bihoreni de la Serviciul Arme, în urma a șase percheziții ale trimiterilor poștale, la depozitele unor firme de curierat din Oradea. Produsele pirotehnice erau ambalate în mai bine de 800 de colete trimise de două firme din Slovacia.
Cele mai recente percheziții au avut loc miercuri, în punctele de primire a două societăţi de coletărie din oraș, unde polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase Bihor au descins în baza a două mandate de autorizare a reţinerii, predării și percheziţionării trimiterilor poștale, emise de Judecătoria Oradea.
”În urma perchezițiilor efectuate, au fost identificate 47 de colete care conțineau articole pirotehnice, cu o greutate totală de 235 de kg., în valoare totală de aproximativ 20.000 de lei, toate comandate online, de către persoane fizice din România”, a confirmat comisarul-șef Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.
În cadrul aceleiași anchete, polițiștii de la Arme au mai pus în aplicare, pe parcursul lunii decembrie, patru mandate de autorizare a reţinerii, predării și percheziţionării trimiterilor poștale, la aceleași firmă de coletărie din Oradea. Astfel, au mai fost ridicate 791 de colete, expediate tot de cele două societăți comerciale din Slovacia, care conțineau articole pirotehnice cu o greutate totală de aproximativ două tone și jumătate.
”Cele 2.735 de kilograme de obiecte pirotehnice, destinate comercializării către persoane fizice, pe teritoriul României, indisponibilizate pe parcursul lunii decembrie, au fost ridicate de polițiștii de la arme, în vederea continuării cercetărilor”, a precizat comisarul-șef Alina Fărcuța.
Ancheta în acest caz este continuată de polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase Bihor, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului Oradea.
Închisoare pentru ”bubuieli” ilegale
Polițiștii bihoreni atrag atenția că orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Articolele pirotehnice de divertisment din categoriile F1 (de exemplu: steluțe; lumânari scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliți) pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani, iar cele din categoriile articolelor pirotehnice F2, F3 și F4, precum și a celor din categoriile articolelor pirotehnice de scenă ( T2) și P2 sunt interzise în ceea ce privește deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg.
Articolele pirotehnice de scenă din categoria T1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.
Materialele pirotehnice nu pot fi utilizate:
- Între orele 24.00 – 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;
- La o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;
- La o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;
- La o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
- În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
- Pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;
- La o distanță mai mică de 500 m de păduri.