Peste 20 de mii de elevi din toată țara au beneficiat de module FAST – Fii avocat în școala ta! – dezvoltate de către Departamentul de Educație Juridică din cadrul Uniunii Naționale a Barourilor din România. O analiză a acestor activități a fost făcută cu o zi înainte de Congresul Avocaților, la București, de cei 42 de coordonatori FAST. Ca urmare a succesului din acest an, UNBR și Ministerul Educației au încheiat protocolul de colaborare care va asigura continuarea proiectului și în anul școlar următor.
Potrivit statisticilor UNBR, programul ”Fii avocat în școala ta”, pornit în luna martie a acestui an, s-a adresat unui număr de peste 20 de mii de elevi de școală generală și gimnaziu din toată țara, din mediul urban și rural. Mai bine de 1.000 de avocați voluntari s-au implicat în desfășurarea a mii de ore de educație juridice, cu ajutorul dascălilor.
Au fost zeci de activități care au constat în procese simulate, dezbateri și vizite în instanță. Departamentul de Educație Juridică din cadrul UNBR a dezvoltat cinci module FAST:
1. Fii avocat în școala ta! – Mic ghid de orientare profesională (Informații despre profesiile juridice, rolul fiecărui profesionist al Dreptului, organizarea judiciară etc.);
2. Ce înseamnă să fii liber? – Libertatea mea se termină unde începe libertatea ta. Despre bullying și alte agresiuni;
3. Fii COOL, fără să fii Penal – Infracțiunile de violență. Infracțiunile care vizează patrimoniul;
4. Fii COOL, fără să fii Penal – Infracțiunile privitoare la viața sexuală. Infracțiunile legate de substanțe;
5. Fii COOL, fără să fii Penal – Infracțiunile informatice.
Elevii care au terminat cele 5 module și profesorii care au conlucrat la reușita acestora au primit diplome de participare. Urmează ca Departamentul de Educație Juridică din UNBR să prelucreze feedback-urile de la avocații care au participat la această activitate de informare-educație juridică și vor fi propuse noi teme.
”În Bihor s-au implicat în acest program 26 de avocați, care s-au întâlnit cu aproape 4.000 de elevi din 23 de unități de învățământ din județ”, a declarat, pentru BihorJust, coordonatorul FAST pe Bihor, avocatul Ionel Manole (foto stânga).
Proiectul este considerat o reușită la nivel național, atât din perspectiva școlilor, cât și din cea a UNBR, astfel că va continua și în anii școlari următori. În acest sens, Uniunea Națională a Barourilor din România și Ministerul Educației au semnat un protocol pe o perioadă de trei ani, prin care se angajează să colaboreze pentru redactarea programei școlare și a manualelor specifice.
”Protocolul prevede implicarea directă a practicienilor dreptului alături de profesori în desfășurarea activităților, de la realizarea materialelor informative până la organizarea de evenimente, dezbateri publice, procese simulate, tabere tematice etc”, se arată într-un comunicat al UNBR.
”Vom încerca o abordare mai consistentă și la nivelul școlilor din mediul rural; până acum ne-am concentrat mai mult pe urban. Se pune și problema deplasărilor, fiind vorba de voluntariat”, a explicat avocatul Ionel Manole.
Comments 1