Proiectul de lege privind acordarea ajutorului pentru încălzire și pentru plata energiei a fost aprobat de Guvern. Legea va intra în vigoare de la 1 septembrie 2022 iar scopul acesteia este de a preveni și combate sărăcia energetică.
Potrivit comunicatului transmis de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, principalele măsuri de protecție sunt cele pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței în perioada sezonului rece și suplimentul pentru energie acordat lunar, pe tot parcursul anului.
În ceea ce priveşte ajutorul pentru încălzirea locuinţei în perioada sezonului rece, documentul aduce următoarele noutăţi:
- se reglementează tipul de ajutoare: pentru încălzirea locuinţei cu energie termică furnizată în sistem centralizat, pentru încălzirea cu gaze naturale, cu energie electrică şi cu combustibili solizi sau lichizi;
- se stabileşte limita maximă a veniturilor până la care o persoană sau o familie poate beneficia de ajutoare pentru încălzire, respectiv de 810 lei/persoană în cazul familiilor şi de 1.445 lei în cazul persoanei singure, ceea ce reprezintă o creştere a nivelurilor de venituri de la 800 lei la 810 lei, iar pentru persoana singură de la 1.082 lei la 1.445 lei.
- cuantumul ajutoarelor se stabileşte prin compensare procentuală aplicată unei valori de referinţă diferenţiată în funcţie de sistemul de încălzire. Compensarea procentuală este de 100% pentru beneficiarii cu cele mai mici venituri şi de minimum 10% pentru cei ale căror venituri se află la limita maximă.
Valoarea de referinţă la care se aplică compensarea procentuală este de:
- 250 lei pentru gaze naturale (în prezent cuantumul maxim este de 262 lei);
- 500 lei pentru energie electrică (dublu faţă de cuantumul actual de 240 lei),
- 80 lei pentru combustibili solizi/lichizi (faţa de 58 lei cuantumul maxim actual acordat din bugetul local beneficiarilor de ajutor social, respectiv 54 lei cuantumul maxim plătit din bugetul MMPS),
- pentru energie termică valoarea de referinţă este dată de preţul local al gigacaloriei.
Suplimentul pentru energie acordat pe tot parcursul anului este o măsură nou-introdusă şi este diferenţiat în funcţie de sursa de energie, respectiv:
- 30 lei pentru consumul de energie electrică;
- 10 lei pentru consumul de gaze naturale;
- 10 lei pentru consumul de energie termică;
- 20 lei pentru consumul de combustibili solizi şi petrolieri;
- majorarea cuantumului suplimentului la 50 de lei, în cazul în care unica sursă este energia electrică.
Peste 400.000 de beneficiari estimați
Prin proiectul adoptat în această săptămână de Guvern, s-a stabilit și suma care va fi acordată românilor care au nevoie de acest ajutor. Noile prevederi extind atât formele de sprijin acordate de stat, nivelul de venituri până la care se acordă dreptul, cât numărul de beneficiari cărora se adresează. Astfel, vor fi 427.591 de beneficiari de sprijin, faţă de 218.698 câţi sunt în prezent – o creştere cu 95%.
Legea va intra în vigoare la 1 septembrie 2022, pentru aplicarea acesteia urmând ca, prin hotărâre a Guvernului, până la aceeaşi dată, să fie aprobate normele metodologice, astfel încât instituţiile implicate să poată asigura logistica necesară aplicării. Cheltuielile cu suplimentul pentru energie şi cu ajutorul de încălzire sunt estimate la 115.150.000 lei în 2022 şi la 259.206.000 lei în 2023.