Banca Națională, prin Comitetul de supraveghere a flexibilizat regulamentele așa încât eventualele rate care nu se plătesc din cauza epidemiei de coronavirus să nu transforme creditul într-un credit neperformant.
În momentul acesta, în interpretarea Comitetului dacă nu se plătesc rate din cauza epidemiei, creditul nu mai este considerat neperformant, nu se mai adună provizioane din partea bancilor, banca nu mai este nevoită să se îndrepte împotriva celui care nu face această plată și nici nu indice costuri suplimentar pentru client.
E un pas care lasă la latitudinea băncilor să acorde o perioadă de grație clienților, pentru că nu le costă nimic. Condiția este ca neplata creditului să fie cauzată de efectele negative economice cauzate de epidemie.
În interpretarea Comitetului de supraveghere, orice amânare la plată cauzată de Covid-19 poate să fie interpretată ca atare, a declarat seară Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR. Comitetul nu a definit un termen exact legat de durata timpului în care se poate amâna plata creditului și de când, dacă se consideră că plata nu s-a făcut din cauza epidemiei într-un anumit moment, indiferent de ce moment, amânarea este considerată validă. Asta și din cauză că nu se știe exact cât va dura epidemia, a mai precizat Daniel Suciu.
Pe de altă parte, joi este așteptată decizia Guvernului pentru a vedea dacă solicită o astfel de măsură băncilor din România. Dar chiar și fără această decizie, băncile au acum la dispoziție posibilitatea de a nu penaliza neplata ratelor și de a accepta neplata pe durata acestei stări economice negative.
„Reglementările actuale permit împrumutătorilor (instituţii bancare şi nebancare) să amâne la plată creditele oricărei persoane fizice afectate de pandemia COVID-19, fără aplicarea condiţiilor prevăzute de Regulamentul BNR nr. 17/2012 privind unele condiţii de creditare, cu modificările ulterioare, privind gradul de îndatorare, limitarea creditului funcţie de valoarea garanţiei şi durata maximă a creditului de consum”, menționează reprezentanții BNR.
„Dat fiind contextul actual, Banca Naţională a României a decis să permită băncilor să utilizeze temporar (până la o dată ce va fi comunicată ulterior) amortizoarele de capital anterior constituite, cu menţinerea respectării cerinţelor prevăzute de cadrul legal pentru aceste flexibilizări. Adaptarea la noile condiţii a amortizoarelor de capital sprijină băncile în a-şi menţine rolul de suport al economiei reale”.
se arată în comunicat.
BNR va transmite scrisori de informare tuturor creditorilor prin care li se va confirmat posibilitatea restructurării creditelor debitorilor și modalitatea de aplicare a reglementărilor în vigoare.