Într-o țară aflată pe primul loc în Europa la numărul de victime produse de accidentele de circulație, Poliția încearcă încă o modalitate de a crește siguranța pe drumurile publice și de preveni producerea de evenimente rutiere grave. Astfel, miercuri au fost recepționate 45 de laboratoare mobile de educație rutieră, în valoare de peste 7,4 milioane de lei. Acestea au fost cumpărate printr-un proiect cofinanțat cu bani europeni și îi vor ajuta pe polițiștii rutieri în campaniile de prevenție. Unul dintre laboratoare a ajuns, aseară, în Oradea.
”Autospecialele vor avea dotări tehnice și expoziționale menite să susțină activitatea polițiștilor rutieri, în campaniile pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, prin responsabilizarea cetățenilor, în calitate de participanți la trafic, fie că sunt pietoni sau conducători auto”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.
Din cele 45 de laboratoare mobile, 41 au ajuns la serviciile rutiere teritoriale, 3 la Brigada Rutieră București și unul 1 la Direcția Rutieră. Vehiculele au fost cumpărate printr-un proiect de educație rutieră început de Poliția Română în iulie 2020 și care are un buget de peste 31 de milioane de lei. Din această sumă, 20 de milioane de lei este asigurată din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
”Scopul proiectului este ca România să devină o țară sigură din punct de vedere al traficului rutier, pentru cetățenii ei și pentru cei care o tranzitează, prin prevenirea accidentelor de circulație, pentru a se putea înscrie în graficul comun stabilit de statele membre UE – de reducere a numărului de persoane decedate sau rănite grav în evenimente rutiere”, au arătat oficialii Poliției Române.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt îmbunătățirea nivelului de cunoaștere și respectare a normelor rutiere, de către participanții la trafic, precum și conștientizarea pericolelor la care se expun cei care încalcă regulile de circulație.
Anul trecut, polițiștii rutieri au participat la peste 1.600 ore de educație, în mai bine de 800 de școli, și au încheiat 139 de noi parteneriate în vederea desfășurării de campanii și activități educativ-preventive.