Un agent de poliție de la Biroul Rutier Botoșani a fost condamnat, în primă instanță, la 3 ani, 6 luni și 20 de zile închisoare cu executare şi interzicerea dreptului de a fi polițist timp de doi ani, pentru luare de mită. Polițistul este acuzat că a cerut produse alimentare la un șofer pentru a-l ierta de o amendă, în timp ce de la alte două persoane a cerut produse farmaceutice de uz veterinar ca să nu întocmească dosar penal unul alt conducător auto. Dosarul a fost instrumentat cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară ai DGA – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani.
Prima faptă de care este acuzat agentul de poliție s-a petrecut pe 25 august 2016, când acesta a primit de la doi inculpați diverse bunuri, respectiv produse farmaceutice de uz veterinar, pentru a nu-i întocmi dosar penal unui al patrulea inculpat. Cu câteva zile înainte, acesta din urmă provocase un accident după ce a condus un autoturism având permisul de conducere anulat.
”În schimbul produselor farmaceutice, agentul de poliție a acceptat ca o altă persoană să declare, în fals, faptul că a fost implicat în evenimentul rutier și a condus autoturismul. În realitate, fapta fusese comisă de unul dintre inculpații mai sus-menționați, care prin această măsură, a fost favorizat”, au detaliat ofițerii DGA.
După mai bine de un an, pe 15 octombrie 2017, agentul de poliție rutieră a primit produse alimentare de la un șofer ca să nu-l sancționeze pentru o contravenție comisă de acesta din urmă la regimul circulației.
Ofițerii de poliție judiciară din cadrul DGA Botoșani s-au sesizat din oficiu în cazul agentul acuzat de șpagă, iar în dosar au fost cercetate și cele trei persoane care au dat mită polițistului. Acestea au primit pedepse cu închisoarea cuprinse între 10 luni și 20 zile și 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, la care s-a adăugat pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi pe o perioadă de 2 ani și prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile.
Sentința Tribunalului Botoșani nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.