Șoferii vor fi obligați să comunice Poliției locale, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice, conform legii promulgate, miercuri, de șeful statului. În caz contrar, polițiștii locali vor putea constata contravenţiile şi vor putea să aplice sancţiunile corespunzătoare.
”La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice. Poliţia locală poate solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice”, se arată în textul legii.
În cazul în care nu se vor conforma solicitării polițiștilor, indiferent că este vorba de cei de la locală sau de cei de la rutieră, proprietarii de mașini vor putea primi între nouă și 20 de puncte-amendă. În prezent, valoarea punctului de amendă este de 145 de lei, ceea ce înseamnă că sancțiunile vor putea ajunge la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. În cazul persoanelor juridice, amenda ar putea ajunge până la 14.500 de lei, aceștia riscând între 21 și 100 de puncte-amendă.
“Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac direct de către poliţistul rutier sau de către poliţistul local, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României de către poliţiştii de frontieră”, se mai arată în lege.
DOCUMENT – Lege pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publicce: