Uniunea Europeană se pregătește să lanseze un portofel digital, care va permite cetățenilor să își confirme identitatea mult mai ușor, utilizând telefonul mobil. Mulți români sunt curioși despre când va fi disponibil acest portofel în România.
Totuși, există și cetățeni români care sunt sceptici față de digitalizare. Cei care nu au încredere în această aplicație nu vor fi obligați să o utilizeze. Europarlamentarul Alin Mituța subliniază că, deși consideră această inițiativă un „pas important pentru societatea noastră”, utilizarea portofelului digital va rămâne la latitudinea fiecărui cetățean european.
Portofelul digital operează într-un mod asemănător cu aplicațiile pentru carduri digitale bancare sau cele de fidelizare ale unor comercianți, instalate pe telefon. Acesta le permite utilizatorilor să se autentifice corect în relațiile cu autoritățile și nu numai, folosind doar telefonul. În România, portofelul digital ar putea fi disponibil începând cu 2026, dar utilizarea sa nu va fi impusă.
Portofelul digital se va putea folosi în următoarele situații:
- Solicitarea unui certificat de naștere
- Solicitarea certificatelor medicale
- Cererea de schimbare a adresei
- Deschiderea unui cont bancar
- Depunerea declarațiilor fiscale
- Înscrierea la facultate
- Stocarea unei rețete medicale care să poată fi folosită oriunde în Europa
- Rezervarea și cazarea la un hotel
Tot ce trebuie să faceți pentru a-l folosi este să vă creați un cont de utilizator conectat la documentele oficiale. Portofelul digital va fi emis, utilizat și revocat gratuit. Tranzacțiile din portofelul digital vor fi disponibile atât online, cât și offline, iar cetățenii vor putea controla informațiile pe care le partajează. Obiectivul UE este ca, până în 2030, cel puțin 80% dintre europeni să folosească identitatea digitală pentru serviciile publice esențiale.