Ziffer Sándor, Katz Marton, Leon Alex, Klein Jozsef, Iványi-Grünwald Béla, Vadász Endre, Jándi Dávid, Kazar Vasile şi Munt Hugo sunt pictori evrei, activi în segmente diferite de timp în cadrul Şcolii băimărene de pictură. Artiştii îşi povestesc viaţa, prin forme – care sunt gândurile lor, iar culoarea este trăirea, sentimentele lor.
Povestea este întregită de imaginile din fotografii.Portretele expuse sunt ale unor oameni care nu au murit, au fost ucişi. Sunt 25 de portrete ale unor oameni simpli, muncitori, industriaşi, artişti, unii chiar cu legături cu Oradea. Sunt fotografii care provin din colecţia Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, Statele Unite. Fotografiile sunt realizate de un fotograf băimărean, Suba Zoltan, în perioada interbelică.Inteesant e că atunci când fotografiile au fost vernisate, nu s-a știut cine e autorul. La vernisajul de la Baia Mare, fiica artistului a recunoscut pozele şi scrisul şi a confirmat autorul.
Toate aceste chipuri au putut fi descoperite cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului care a fost marcată vineri, la Oradea, prin vernisajul expoziţiei de pictură, grafică şi fotografie “Vecinii mei, evreii din Baia Mare”, la Sinagoga Aachvas Rein – Sinagoga Istoriei Evreilor din Oradea, obiectiv turistic şi cultural.Expoziţia va putea fi vizitată în până pe 31 mai 2023.