Iuliu Bodola, fostul jucător al CAO, e socotit cel mai emblematic fotbalist român al primei jumătăţi din secolul trecut. De la nașterea sa s-au împlinit, în 2022, 110 ani. La Brașov, orașul său natal, are o placă memorială, iar la Oradea, din 2008, stadionul poartă numele fostului mare internaţional, decedat la Budapesta în 1992, la 80 de ani.
„Făcea ravagii printre adversari”
„Un bărbat elegant, prietenos şi sincer, care nu bea decât apă minerală şi îi plăcea să petreacă mult timp alături de mai tinerii săi colegi, cărora să le mai transmită câte ceva scheme şi trucuri din experienţa sa. Ca jucător, era de temut. Pur şi simplu făcea ravagii printre adversari. Avea şuturi năpraznice. Lovea mingea la fel de bine cu ambele picioare, necruţător şi cu o acurateţe de invidiat”, e descris Iuliu Bodola de un fost coechipier, Ilie Savu.
Conform bzb.ro, genialul fotbalist și-a început cariera la 16 ani în oraşul natal Braşov, la clubul Braşovia, după ce în perioada 1932–1937 evoluase ca atacant la faimosul Club Atletic Oradea (CAO). Acolo i-a avut coechipieri pe Mircea David, Francisc Ronnay şi Nicolae Covaci, fratele lui Ştefan “Pişti” Covaci, legendarul antrenor al Ajaxului anilor ’70. Îl regăsim apoi la o echipă emblematică a acelor vremuri –Venus București. Se spune că la București avea un venit atât de mare încât era nevoie de doi milițieni care să-l protejeze în drum spre casă, în ziua de salariu. A fost singurul jucător român selecționat în echipa Europei care trebuia să înfrunte selecționata Angliei. Meciul nu a mai avut loc fiindcă a început al doilea război mondial.
Ulterior, Iuliu Bodola s-a stabilit în Ardeal, unde și-a continuat cariera la Nagyváradi AC (Clubul Atletic Oradea). Echipa a devenit campioana Ungariei în sezonul ’43-’44. A jucat ulterior pentru CFR Cluj, după care s-a stabilit în Ungaria și, până la aproape 40 de ani, a jucat pentru MTK.
„Pentru mine, cel mai mare fotbalist român din toate timpurile a fost Iuliu Bodola. Nici Nicolae Dobrin, nici Gică Hagi nu se puteau compara cu el”, afirma Angelo Niculescu, fost selecționer al României cu 6 mandate.
Colaborare cu poliţia secretă a lui Hitler
Se spune că Iosif Bodola a preferat să rămână în Ungaria, deoarece ar fi fost arestat pentru o presupusă colaborare cu Gestapo-ul, poliţia secretă a lui Hitler. Potrivit bzb.ro, informația este relatată într-un articol apărut în ziarul orădean „Nepkarat” (nr. 54/1945), care redă declarația unui proprietar evreu al fabricii de încălţăminte „Eterna”, Filip Rosenberg. Acesta se plângea că autoritățile l-ar fi terorizat să devină asociat cu fotbalistul și că „domnul Bodola a fost auzit spunând cuvinte injurioase la adresa lui Churchill şi Stalin. Şi asta, de mai multe ori”, relata Rosenberg.
Este apoi citat un martor din cadrul clubului CAO, Szanto Szandor, care afirma că „încă din 1943, numitul Bodola s-a manifestat în public împotriva evreilor, pe care îi dădea jos de pe trotuar”. Apoi, ziarul „Viaţa Nouă” din Oradea titra, la 16 februarie 1945: „Poliţia de Stat din Cluj a reţinut ieri şi escortat la Oradea pe cunoscutul fotbalist de profesie Iuliu Bodola, pentru delicte fasciste”. Ulterior, cu sprijinul autorităților pronaziste, fotbalistul ar fi intrat în posesia întregii afaceri, iar familia Rosenberg a fost deportată. Din fericire, a supraviețuit, fiind printre puținii care au rezistat lagărelor și s-a întors în Oradea.
Nu sunt însă indicii că Iuliu Bodola ar fi fost judecat ulterior de vreo instanţă românească sau maghiară. Presa acelor timpuri scria că este bizară acuzaţia de antisemitism, de vreme ce soţia sa era evreică.