În 2022, la vârsta de 25 ani, s-a întoars în orașul natal după o lungă perioadă petrecută în capitala României ca să joace pentru prima dată în carieră la formația orădeană, după ce a deprins tainele jocului la concitadina CS Crișul. A mers prima dată la bazin la 11 ani, dus de mână de tatăl să . Florin Țic făcuse și el polo și ajunsese până la nivelul naționalei de juniori a României. Tot portar.Portarul naționalei de polo, Marius Țic, ajuns acum la 27 de ani, a fost un om al recordurilor, de timpuriu, scrie welovesport.ro. a fost cel mai tânăr debutant din Campionatul Național. ”Am jucat la 13 ani, o lună și o zi. Se întâmpla pe 10 pctombrie 2009, într-un meci Crișul Oradea-Rapid. Noi eram echipă de junior, Rapid era pe val atunci. Eram în clasa a șaptea și am intrat în ultima repriză”, povestește Marius pentru aceeași sursă. Timp de cinci ani a fost antrenat zilnic de tatăl său.
”M-am dus la bazin în primul rând ca să învăț să înot. Poate nu o să vă vineți să credeți, dar era să mă înec într-o apă nu foarte mare. Atunci tata a zis să mergem să învăț să înot și am făcut-o în 10 zile. Dacă tot am învățat, a zis să ne apucăm și de polo”, explică Marius începuturile lui în sportul care l-a consacrat.
A intrat de la început în poartă. Era dorința tatălui său, el fusese portar și știa ce are de făcut cu fiul său. ”Primele zile au fost infernale. Au fost patru-cinci luni de groază. Asta pentru că, până nu înveți bine să înoți, să calci apa, cum spunem noi, înghiți foarte multă apă. După antrenamente, la câtă apă înghițeam, pluteam”, glumește acum Marius. Dar cu timpul lucrurile s-au îndreptat, a învățat bine să înoate, și poloul a devenit ceva indispensabil. E modul lui de viață. E totul. „Am convenit ca în fiecare an să ne stabilim un obiectiv. De pildă, la 16 ani a avut ca obiectiv să joace la o echipă de seniori cu pretenţii. Așa a ajuns la Dinamo, unde este extrem de mulţumit. La 17 ani, ne-am propus să fie cel mai bun de la Europenele din Malta. Nu s-a acordat trofeul, dar i s-a spus că el l-ar fi luat. La 18 ani are ca obiectiv să ajungă în lotul de seniori și să apere. Toate obiectivele au fost personale, pentru că mi-am dorit ca el să crească în valoare. Degeaba un club câștigă 17 titluri naţionale dacă la final, când trage linie, nu are niciun jucător în lotul de seniori“, a povestit Florin Ţic pentru libertatea.ro
Povestea orădeanului aici:
Marius Țic s-a calificat alături de echipa României de polo pe apă la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.Marius Țic a vorbit despre momentul în care a aflat că tricolorii s-au calificat la Paris 2024. Portarul a fost singurul, în primă fază, care a primit informația de la Alex Matei, președintele Federației Române de Polo. A fost un moment unic, pentru că imediat după meciul cu China noi știam că avem o șansă de calificare. Cumva, nu eram siguri. Așteptam biletul de la World Aquatics. După tot acel stres, a venit doar pentru mine vestea că ne-am calificat la Jocurile Olimpice. Alex m-a luat deoparte, a scos biletul de la piept și mi-au dat lacrimile instant. Mi se face pielea și acum. Era bucuria supremă. Vreau să-i mulțumesc pe această cale că a avut încredere în mine.
Nu trebuia să știe nimeni, nici cu soția mea nu am putut să vorbesc despre asta. A avut încredere că pot ține informația doar pentru mine. A fost ceva unic”, a spus Marius Țic la Poveștile Sport.ro.
România va avea în faza grupelor următoarele adversare: Grecia, SUA, Croația, Italia și Muntenegru.
- 28 iulie: România – Grecia
- 30 iulie: SUA – România
- 1 august: România – Croația
- 3 august: Italia – România
- 5 august: România – Muntenegru