Viorel Pașca, Bunul samaritean de la Dumbrava, a povestit în cadrul întâlnirilor cu susținătorii săi de pe o rețea de socializare o întâmplare cu totul ieșită din comun care îl are ca protagonist pe unul dintre bolnavii de la Dumbrava care a decedat în această săptămână, Când Viorel Pașca a dorit să facă cele necesare pentru a-l putea înmormânta, a descoperit că omul mai murise o dată, în octombrie 1985. Totul s-a întâmplat după ce bărbatul mergea fără țintă pe străzile din București unde a fost lovit de o mașină. Încă un om care nu mai avea pe nimeni și care vine să-și trăiască ultimele zile la Dumbrava. <În primăvară, un biet om, amărât și sărac, pribegea pe străzile din București, nu se știe din ce motiv, cine era sau cum ajunsese acolo. Om al străzii, ca mulți alții de acolo se lupta zi de zi pentru a supraviețui până intr-o zi când fără să fie atent pe unde umblă, a fost lovit de o mașină, ajungând apoi la spital în stare gravă.A fost operat la cap și pentru că nu avea nici asigurare, nici alte documente asupra lui, cei de acolo au făcut verificări în urma cărora au aflat că omul este din Bihor, așa că fără să mai stea pe gânduri l-au trimis cu ambulanța la Spitalul Judeţean din Oradea. După mai bine de o lună în care a fost îngrijit în spital iar cheltuielile de spitalizare se ridicaseră deja la 40 000 lei și fiindcă bolnavul (conform biletului de iesire din spital) era în stare vegetativă, cei de la spital au hotărât să-l externeze dar fiindcă acesta nu avea pe nimeni ne-au sunat pentru a-l primi la Dumbrava.În această săptămână omul a decedat, așa că după cum obișnuim în astfel de cazuri am chemat medicul să constate decesul, după care cu certificatul de deces și cu cartea de identitate provizorie făcută când bolnavul era încă internat în spital, ne-am dus la primărie pentru a înregistra decesul și a obține adeverința de înhumare pentru a-l putea inmormanta:, a spus Viorel Pașca. Nu a putut să îl declare mort pe bietul om până a sunat la 112.
<Surpriza a fost însă, când de la starea civilă ni s-a comunicat că omul respectiv figurează în bazele lor de date că e decedat încă din 1985 astfel că nu ne poate elibera nici un act, ba încă și proaspătul certificat de constatare a decesului trebuie anulat, prin nu știu ce proceduri.Ne-am uitat unii la alții, ne-am uitat la mortul care aștepta să fie inmormantat, și singurul lucru care l-am știut face a fost să sunăm la numărul de Urgență 112 de unde ni s-a comunicat că va trimite un echipaj al poliției la Dumbrava.
După poliție au venit cei de la Criminalistică care au pozat, au făcut măsurători, ne-au luat declarații, au întocmit proces verbal (acestea fiind procedurile necesare în astfel de situații) și au plecat seara, nu înainte de a ne ruga ca în noaptea respectivă să ducem cadavrul cu identitate acum necunoscută, la morga spitalului din Beiuș pentru a i se face autopsia de către cei de la Medicina Legală. Azi, soția mea a plecat la Beiuș pentru a fi prezentă la această ultimă “operație ” și a-l aduce pe om înapoi la Dumbrava pentru ca mâine să-l putem inmormanta așa cum se cuvine. Pe crucea ce i-o vom așeza la căpătâi, în loc sa scriem așa cum obisnuim, numele ,anul nasterii si al mortii sale, vom scrie doar ” necunoscut” si data in care a murit. În urmă cu câteva minute m-a sunat spunându-mi că tocmai a terminat de plătit costurile aferente, că urmează să se ducă la poliție pentru o ultimă declarație după care se va întoarce cu el acasă>, a povestit Viorel Pașca.