Un proiect de lege depus la Senat de senatori PNL, PSD și USR le va permite practicienilor dreptului să predea și în învățământul universitar. În acest sens, actul propune modificări ale legilor profesiei de avocat, notar, consilier juridic și executor judecătoresc.
În ceea ce privește Legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, proiectul prevede modificarea articolului 16, litera b astfel: „b) activităţi şi funcţii didactice în învăţământ”.
În prezent, articolul menționat din Legea avocaturii are următorul cuprins:
Art. 16 – Exercitarea profesiei de avocat este compatibilă numai cu:
- a) calitatea de deputat sau senator, consilier în consiliile locale sau judeţene;
- b) activităţi şi funcţii didactice în învăţământul juridic superior;
- c) activitatea literară şi publicistică;
- d) calitatea de arbitru, mediator, conciliator sau negociator, consilier fiscal, consilier în proprietate intelectuală, consilier în proprietate industrială, traducător autorizat, administrator sau lichidator în cadrul procedurilor de reorganizare şi lichidare judiciară, în condiţiile legii;
- e) alte activităţi prevăzute de lege.
” Dacă în trecut cursurile cu specific juridic se regăseau doar la nivelul învăţământului superior, iar reglementarea posibilităţii profesioniştilor dreptului de a avea activitate didactică doar în cadrul învăţământului superior era una în concordantă cu legislaţia în vigoare, societate şi programa şcolară au evoluat. Astfel, devine esenţială eliminarea restricţiei ce are în vedere posibilitatea profesioniştilor dreptului de a preda doar la nivelului învăţământului superior şi, în acelaşi timp, este necesară extinderea posibilităţii acestora de preda la toate nivelurile de învăţământ, inclusiv liceal şi primar”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
O dată cu modificarea propusă, avocații, precum și notarii, consilierii juridici și executorii judecătorești pot să predea educație juridică în învățământul preuniversitar.
”Inițiativa legislativă (…) face parte din proiectul privind educația juridică lansat de Ministerul Justiției în 2013, la care a aderat şi Uniunea Națională a Barourilor din România, alături de Ministerul Educaţiei Naţionale, Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Public”, se arată într-un comunicat al Uniunii Naționale a Barourilor din România.
DOCUMENT – Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, pentru modificarea Legii notarilor publici și a activității notariale nr.36/1995, pentru modificarea Legii nr.514/2003 privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic și pentru modificarea Legii nr.188/2000 privind executorii judecătorești.