Tribunalul Bihor a reacționat, la solicitarea BihorJust, în cazul excepției nelegalei compuneri a instanței, ridicate săptămâna trecută de avocatul Bogdan Bodea pe motiv că toate cauzele completului PI 5 din cadrul secției penale au fost repartizate unui judecător, fără ca acel complet să fie desființat ori fără să fie numit un titular pe acesta. Printr-o informare remisă portalului nostru de judecătoarea Veronica Ioniță, conducătorul Biroului de Informare și Relații Publice al Tribunalului Bihor, a fost explicat mecanismul prin care stabilit ca un alt judecător să preia cauzele completului PI5.
Pe 27 octombrie 2021, avocatul Bogdan Bodea ridica excepția de nelegalei compuneri a instanței în cazul completului PI5 de la Tribunalul Bihor. ”S-au luat toate cauzele de-a valma și au fost atribuite unui judecător. Din punctul meu de vedere, această situație încalcă principiul repartizării aleatorii”, preciza avocatul.
Bogdan Bodea susținea că nu au fost aplicate niciuna dintre cele două proceduri normale în astfel de situații: desemnarea unui titular pe completul în cauză ori e desființarea acestuia și repartizarea aleatorie a cauzelor. ”Astfel, din punctul meu de vedere, repartizarea nefiind făcută aleatoriu, instanța nu e legal compusă. Am ridicat excepția nelegalei compuneri a instanței și am atacat în contencios administrativ, cu plângere prealabilă”, declara avocatul Bodea pentru BihorJust.
La solicitarea BihorJust, Tribunalul Bihor a făcut precizări referitoare la această situație, pe care le redăm, integral, în continuare:
În conformitate cu prevederile art. 111 alin. (13) din Regulamentul de Ordine Interioară a instanțelor judecătorești, cu modificările și completările ulterioare, ”prin hotărâre a colegiului de conducere, se poate stabili preluarea cauzelor unui complet, dacă membrul sau, după caz, niciunul din membrii acestuia nu își mai desfășoară activitatea în cadrul secției ori, după caz, al instanței, de către alt sau alți judecători, după caz. În această situație vor fi preluate toate cauzele completului respectiv”.
Titularul completului PI5 a fost detașat la o altă instanță judecătorească din țară de la data de 1 noiembrie 2020 pentru o perioadă de 6 luni. Având în vedere că această detașare a fost prelungită ulterior începând cu luna mai 2021 pentru o perioadă de un an, s-a apreciat că se impune a fi luate măsuri administrative în ceea ce privește completul de fond și cameră preliminară PI5, pentru a nu rămâne dosarele în nelucrare timp îndelungat (1 an).
Sub aspectul măsurilor administrative care puteau fi luate, existau, conform normelor legale, două opțiuni: 1) desființarea completului și repartizarea ciclică a dosarelor și 2) modificarea compunerii completului PI5, în sensul desemnării unuia dintre judecătorii secției pe acest complet. Colegiul de conducere a apreciat că repartizarea ciclică ar fi reprezentat o soluție disproporționată, întrucât ar fi determinat un dezechilibru vădit între completele de fond și cameră preliminară, având în vedere datele statistice luate în calcul, cu privire la încărcătura și complexitatea completelor de fond și cameră preliminară cărora li s-ar fi putut repartiza dosarele completului PI5. În acest context, a fost agreată cea de-a doua variantă.
Astfel, prin hotărârea nr. 8/9 iunie 2021 a Colegiului de Conducere al Tribunalului Bihor, a fost admisă cu majoritate de voturi cererea precizată în baza art. 111 alin. (13) din Regulamentul de Ordine Interioară a instanțelor judecătorești cu modificările și completările ulterioare, a președintelui Secției penale privind preluarea, începând cu data de 10 iunie 2021, de către un judecător a cauzelor completului PI5, extras al acestei hotărâri fiind postat pe site-ul instanței.