Prefectul de Bihor interzice personalului medical de la stat sa mai lucreze in privat în stare de urgență
Pe surse, Bihorjust.ro a intrat in posesia unui Ordin al prefectului de Bihor, din câte știm noi unic la nivel național, prin care personalului medical care lucreaza la stat i se interzice să mai lucreze la privat in perioada stării de urgență.
Măsura pare de bun simț, la prima vedere, dar are probleme de legalitate, pentru că oricât ar fi ea stare de urgență ea poate doar restrânge anumite drepturi fundamentale și doar în anumite limite în funcție de gravitatea situației. Mai ales când măsura este luată la nivel local, de un reprezentant al Guvernului în teritoriu și nu de Guvern.
Surse din anturajul prefectului afirmă că măsura a fost determinată de situația concretă prin care trecem și de Ordonanța de instituire a stării de urgență. Pe de o parte, evitarea contactului social și a ”plimbării” inutile, pe de alta parte de prevederile care spun că medicii si asistentele și infirmierele trebuie să fie odihnite.
E la mintea cocoșului că atunci când starea este excepțională trebuie să adopți măsui excepționale, întrebarea este cât îți pot limita acestea drepturile fundamentale. E clar că trebuie să dai cât poți tu în aceste situații (că doar de asta ai salariu diferențiat), dar cine stabilește limita?
Ideea nu este nouă, pe fondul nemulțumirii populare legate de nivelul general de trai scăzut la majorității, și prima exprimare în spațiul public a aparținut actualului secretar e stat Raed Arafat.
În esență, fără a ne pronunța asupra moralității speței, subliniem doar că ordinul poate fi atacat în instanță, singura care poate stabili dacă este ”legal” sau nu.
Așteptăm opiniile și comentarille tale chiar mai jos.
Iată documentul, în exclusivitate:
Este idea dr Carp