În fiecare an, pe site-ul Cimitirului Municipal Oradea sunt anunţate locurile pentru care expiră concesiunea, iar cei care nu au plătit sunt notificați și apoi mormintele evacuate. În premieră pentru Oradea, în ianuarie a evacuarea mormintelor neplătite din Cimitirul Municipal. Osemintele sunt deshumate şi reîngropate la o adâncime de o jumătate de metru sub adâncimea de 1,5 metri la care se sapă groapa viitorului locatar. Crucea iniţială este îndepărtată, fiindcă cel care nu a plătit taxa pe mormânt pierde orice drept și asupra monumentuluiÎn plus, noul concesionar poate opta pentru a primi monumentul gratuit, putând să înlocuiască doar numele decedatului.
Aglomerație
Cimitirul municipal se întinde pe 66 ha. Pentru a evita aglomerația din cimitir, nu se mai pot nici închiria anticipat locuri de veci. În această iarnă, morții au fost îngropați într-o zonă nou înființată, printre noroaie fără alei, dar acțiunea a fost sistată, tocmai fiindcă oamenii s-au revoltat că trebuie să-și conducă morții printre noroaie. Taxa de concesiune este 440 lei pe 10 ani, 880 lei pe 20 de ani. Pentru un loc din cele evacuate taxa e de la 1.320 lei pe 10 ani, respectiv 2.640 lei pe 20 de ani.
Locul de veci, nu e pe veci. Dincolo de moarte, ca să ai locul de veci, trebuie să ai taxa de concesionare plătită. În baza regulamentului Cimitirului Muncipal, locurile de veci sunt concesionate pe 10-20 de ani. Din cele 58.230 de locuri de veci din Cimitirul Municipal Oradea, 11.000 sunt neplătite.
11.000 de morți din Oradea riscă să-și piardă mormintele. Aceasta dacă nu le-a fost plătită taxa de concesionare în Cimitirul Municipal Oradea. De 2 ani, 11000 de morminte se consideră că sunt părăsite fiindcă taxa de concesionare nu e plătită, spune directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica, care a și început să atribuie acele locuri altor solicitanți. Regulamentul Cimitirului e lege printr-o hotărâre de Consiliu din 2021. Dacă după ce ai concesionat mormântul nu plătești taxa nu mai ai drept la locul de veci.