A recunoscur că e atras de supe, zemuri și tocană fiindcă reprezintă bucătăria tradițională românească. Este un explorator al tradițiilor culinare, în căutarea filonului vechi și autentic ce definește bucătăria țărănească și stilul de viață rural.Groza este unul dintre cel mai cunoscuți bucătari din Transilvania și a primit la Festivalul GastroArt 2020 premiul de excelență pentru păstrarea tradițiilor culinare, ce recompensează pe cei care construiesc, perseverează, inovează și dezvoltă gastronomia românească tradițională sau modernă.Acum a lansat primul volum de autor.
Cartea lui Mircea Groza se numește “Zămuri. Supe, zupe și năcreli”, iar fotografiile de pe coperte îi aparțin lui Răzvan Voiculescu. Volumul face parte din suita Rețete Ardelenești din Bătrâni.
“Peste doi ani a durat să definitivăm această carte. Cu doi mai mulți decât estimam. Acestora le adăugăm cei peste 40 de ani de când Mircea Groza cercetează gastronomia sălăjeană și transilvăneană.
E prima dintr-o serie de autor și deja lucrăm la volumul al doilea, dedicat tocănurilor și topalelor. 182 de rețete de zămuri (selecție din vreo 400), toate ilustrate și explicate în stilu-i caracteristic. 320 de pagini. Plus câteva surprize”, a detaliat istoricul gastronom Cosmin Dragomir.