Tribunalul Bihor a admis, marți, un acord ”dublu” de recunoaștere a vinovăției, primul de acest fel din istoria instanțelor județene, încheiat cu doi inculpați într-un dosar al DIICOT Oradea. Cel care a bifat această premieră este procurorul DIICOT Nicolae Creivean, care a dovedit astfel că încheierea unui singur acord cu mai mulți inculpați este permisă de procedura penală.
Specialiștii în Drept consultați de BihorJust susțin că o înțelegere în această formă, între procuror și inculpat, este posibilă. În același document, doi inculpați – cum este cazul acestei spețe – își pot recunoaște faptele și pot accepta pedepsele propuse, nefiind obligatoriu un acord separat cu fiecare.
Astfel, din dispozițiile art. 478 alin. (5) C. proc. pen. rezultă că, dacă mai mulți inculpați doresc să recurgă la această procedură specială, va fi încheiat un acord distinct cu fiecare dintre ei. Această reglementare este amendată însă de art. 485 alin. (2) C. proc. pen., conform căruia ”instanţa poate admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei numai cu privire la unii dintre inculpaţi”.
Acordul cu doi inculpați admis în dosarul DIICOT Oradea ar putea reprezenta chiar și o premieră națională, susțin sursele BihorJust, care admit că nu au cunoștință ca o astfel de înțelegere cuprinsă într-un singur document să se fi aflat pe rolul unei alte instanțe din țară.
Acordul dublu a fost încheiat în cazul a doi inculpați acuzați de trafic de droguri de risc și de mare risc, în formă continuată, și deţinere în vederea consumului de droguri de risc. Ambii și-au recunoscut faptele și au fost de acord cu pedeapsa de 2 ani și 10 luni de închisoare, cu suspendarea executării pe un termen de 3 ani, propusă de procurorul DIICOT Oradea Nicolae Creivean.
De precizat de hotărârea Tribunalului Bihor nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Sentința este disponibilă pe portalul Rejust.
Extrase din minuta Tribunalului Bihor prin care a fost admis ”dublul” acord de recunoaștere a vinovăției:
În baza art. 485 alin. 1 lit. a) Cod de procedură penală raportat la art. 396 alin. 2 Cod de procedură penală, admite acordurile de recunoaştere a vinovăţiei încheiate la data de 02.05.2022 în dosarul nr. (…)/2021 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Serviciul Teritorial Oradea cu inculpaţii BRUCHENTAL-POP DARIUS-CORIOLAN şi CONDRATOV MIHNEA MIHAI, fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 480-483 Cod de procedură penală.
1. În baza art. 396 alin. (2) şi art. 480 alin. 4 Cod procedură penală, condamnă pe inculpatul BRUCHENTAL-POP DARIUS-CORIOLAN, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc şi de mare risc, în formă continuată, (…), la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare.
În baza art. 396 alin. (2) şi art. 480 alin. 4 Cod procedură penală, condamnă pe inculpatul BRUCHENTAL-POP DARIUS-CORIOLAN, pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere în vederea consumului de droguri de risc, (…), cu aplicarea 75 alin. (2) lit. b) şi art. 76 alin. (1) Cod penal, la pedeapsa de 6 luni închisoare.
Contopește pedepsele principale mai sus stabilite și aplică inculpatului BRUCHENTAL-POP DARIUS-CORIOLAN pedeapsa principală cea mai grea, respectiv 2 an şi 8 luni închisoare la care adaugă un spor de 2 luni, reprezentând o treime din cealaltă pedeapsă cu închisoarea care nu se mai execută, ca efect al contopirii, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa principală rezultantă de 2 ani şi 10 închisoare.
Contopește pedepsele complementare (…), urmând ca în baza art. 67 alin. (2) Cod penal inculpatul să execute pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și a dreptului de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o durată de 3 ani. Interzice inculpatului, drepturile prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b mai sus arătate, cu titlu de pedeapsă accesorie ce urmează a fi executată doar în situaţia în care pedeapsa principală se va executa în regim de detenţie.
În baza art. 91 alin. 1 Cod penal, dispune suspendarea executării pedepsei principale a închisorii de 2 ani şi 10 luni, sub supraveghere și potrivit art. 92 Cod penal, stabilește un termen de supraveghere de 3 ani, care începe să curgă de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe.
În baza art. 93 alin.1 Cod pen., obligă pe inculpatul BRUCHENTAL-POP DARIUS-CORIOLAN ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
- să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bihor, la datele fixate de acesta;
- să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
- să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
- să comunice schimbarea locului de muncă;
- să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
În baza art. 93 alin. 2 lit. b Cod pen., obligă pe inculpatul BRUCHENTAL-POP DARIUS-CORIOLAN să frecventeze un program de reintegrare scială derulat de către Serviciul de Probaţiune Bihor sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate (…și) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, ce se desfăşura pe o durată de 90 de zile, la Primăria municipiului Oradea sau a Mănăstirei Sfintei Cruci Oradea, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.
În baza art. 112 alin. (1) lit. f) C.p. raportat la art. 16 alin. (1) din Legea nr. 143/2000 dispune confiscarea specială de la inculpatul BRUCHENTAL-POP DARIUS-CORIOLAN a cantităţilor de droguri rămase după constatări (…și) a sumei de 200 lei – rămaşi la inculpatul BRUCHENTAL-POP DARIUS-CORIOLAN în urma vânzării de către acesta a drogurilor.
2. În baza art. 396 alin. (2) şi art. 480 alin. 4 Cod procedură penală, condamnă pe inculpatul CONDRATOV MIHNEA MIHAI, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc şi de mare risc, în formă continuată (…) cu aplicarea 75 alin. (2) lit. b) şi art. 76 alin. (1) Cod penal şi art. 35 alin. 1 Cod penal, la pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare.
Condamnă pe inculpatul CONDRATOV MIHNEA MIHAI, pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere în vederea consumului de droguri de risc (…) la pedeapsa de 6 luni închisoare.
Contopește pedepsele principale mai sus stabilite și aplică inculpatului CONDRATOV MIHNEA MIHAI pedeapsa principală cea mai grea, respectiv 2 an şi 8 luni închisoare la care adaugă un spor de 2 luni, reprezentând o treime din cealaltă pedeapsă cu închisoarea care nu se mai execută, ca efect al contopirii, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa principală rezultantă de 2 ani şi 10 închisoare.
În baza art. 45 alin. (3) Cod penal, contopeşte pedepsele complementare (…), urmând ca (…) inculpatul să execute pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) Cod penal, pe o durată de 3 ani. (…) Aplică inculpatului CONDRATOV MIHNEA MIHAI pe durata executării pedepsei principale pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) Cod penal, ce urmează a fi executată doar în situaţia în care pedeapsa principală se va executa în regim de detenţie.
Dispune suspendarea executării pedepsei principale a închisorii de 2 ani şi 10 luni, sub supraveghere și (…) stabilește un termen de supraveghere de 3 ani, care începe să curgă de la data rămânerii definitive a prezentei sentințe.
În baza art. 93 alin.1 Cod pen., obligă pe inculpatul CONDRATOV MIHNEA MIHAI ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
- să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bihor, la datele fixate de acesta;
- să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
- să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
- să comunice schimbarea locului de muncă;
- să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Obligă pe inculpatul CONDRATOV MIHNEA MIHAI să frecventeze un program de reintegrare scială derulat de către Serviciul de Probaţiune Bihor sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate (…și) să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, ce se desfăşura pe o durată de 90 de zile, la Primăria municipiului Oradea sau la Mănăstirea Sfintei Cruci Oradea, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.
Dispune confiscarea specială de la inculpatul CONDRATOV MIHNEA MIHAI a cantităţilor de droguri rămase după constatări (…și) a sumei de 11925 lei – rămaşi la inculpatul CONDRATOV MIHNEA MIHAI în urma vânzării de către acesta a drogurilor.
Menţine măsura asigurătorie a sechestrului asigurător dispus asupra sumei de 14.425 lei (faţă de suma de 28.350 lei ridicată cu ocazia percheziţiei domiciliare), aparţinând inculpatului Condratov Mihnea Mihai, (…), în raport de suma aferentă măsurii confiscării speciale şi cheltuielile de judecată.
Obligă inculpaţii (…) la plata sumei de 2500 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate în procesul penal (din care suma de 2000 lei reprezintă cheltuieli din cursul urmăririi penale).
Cu drept de apel la Curtea de Apel Oradea în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii.
Comments 1