Asociaţia „Declic”, din Cluj Napoca, a deschis, la începutul acestui an, primul proces din România prin care solicită instanţei să oblige Guvernul să aplice metode de reducere a emisiilor de carbon, cunoscute drept gaze cu efect de seră (GES), principala cauză a schimbărilor climatice dramatice care afectează planetă în ultimele decenii. Procesul nu a început până acum din cauza faptului că ministerele vizate au blocat acţiunea în instanţă prin diverse excepţii. Curtea de Apel Cluj le-a respins, însă, şi a dispus judecarea pe fond. Umătorul termen de judecată este pe 22 mai.
Activiştii de mediu mai cer în instanţă amendarea premierului Nicolae Ciucă, a ministrului Energiei, Virgil Popescu, şi a ministrului Mediului, Tanczos Barna, pentru fiecare zi în care amână măsurile de reducere a GES, relatează monitorulcj.ro.
„Solicităm Curţii de Apel Cluj să oblige Guvernul României să îşi asume obiective mult mai ambiţioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în anul 2030 şi de atingere a neutralităţii climatice până în anul 2050, inclusiv prin creşterea ponderii regenerabilelor în consumul final de energie şi a eficienţei energetice”, a declarat Roxana Mândruţiu, avocat coordonator al echipei de avocaţi redactori ai acţiunii, din cadrul firmei de avocatura Revnic, Cristian şi Asociaţii, care reprezintă Asociaţia „Declic” în procesul intentat Guvernului Româniai. „Considerăm că actualele obiective sunt insuficiente, ele încălcând astfel obligaţiile juridice asumate prin Constituţie, Acordul de la Paris şi Legea europeană a climei”, a mai spus avocata.
Asociaţia „Declic” a invocat, în acţiunea de la Curtea de Apel Cluj, faptul că inactivitatea Guvernului afectează „dreptul la viaţă şi dreptul la viaţă privată, dreptul de proprietate, dreptul la un trai decent, dreptul la un mediu sănătos şi durabil, precum şi dreptul la un viitor demn al generaţiilor viitoare”.
„Statul are obligaţia de a lua măsuri pentru a asigura un viitor sănătos şi durabil pentru toţi cetăţenii”, se arată mai în acţiunea depusă la Curtea de Apel Cluj.
Curtea de Apel Cluj a decis, în 10 aprilie 2023, să respingă excepţia lipsei calităţii de interes a „Declic” şi excepţia prematurităţii solicitării amendării instituţiilor, excepţii ridicate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Energiei, prin care s-ar fi blocat procesul, şi a dispus începerea judecăţii pe fond.
Demersul în Justiţie al Asociaţiei „Declic” constituie o premieră în România şi este susţinut şi de alte organizaţii de mediu, atât din ţară, cât şi din străinătate, care au intervenit ca părţi în proces, respectiv „2Celsius”, Bankwatch România şi Fundaţia „Urgenda”.
Fundaţia Urgenda, care, în 2015, a câştigat un proces istoric, primul din Europa privind schimbările climatice deschis împotriva Statului Olandez, a intervenit în procesul comunităţii „Declic”. The Climate Litigation Network, parte a Fundaţiei Urgenda, a transmis o scrisoare Curţii de Apel Cluj, prin care susţine procesul Declic şi aduce în atenţia magistraţilor jurisprudenţa tribunalelor din mai multe ţări europene. Tribunalul de district din Haga a obligat Statul Olandez să reducă semnificativ emisiile sale de gaze cu efect de seră până în 2020, având în vedere prejudiciul creat de schimbările climatice. A fost prima dată când un tribunal a obligat un guvern să reducă emisiile sale naţionale de GES. Decizia a fost confirmată de Curtea Supremă a Olandei în 2019.