Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat în valoare de 99,5 milioane de lei, notificat de România în favoarea companiei Nokian Tyres.Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat în valoare de 99,5 milioane, notificat de România în favoarea companiei Nokian Tyres, pentru fabrica de anvelope din Oradea.jutorul acordat de Comisia Europeană sprijină înființarea unei noi fabrici cu zero emisii de dioxid de carbon, destinată producției de anvelope pentru autoturisme. Fabrica va fi construită în Oradea și va contribui la obiectivele strategice ale Uniunii Europene legate de crearea unor noi locuri de muncă, de dezvoltarea regională, dar și de tranziția verde a economiei regionale.România a notificat Comisiei planul de a sprijini Nokian Tyres să înființeze o nouă fabrică de anvelope cu zero emisii de dioxid de carbon în Oradea, județul Bihor. Ajutorul va fi acordat sub forma unui grant direct și va avea o valoare de aproximativ 99,5 milioane de euro, investiția fiind estimată la 650 de milioane de euro.
Fabrica din Oradea este în faza de testare, iar prima anvelopă a fost produsă pe data de 1 iulie.„În data de 1 iulie 2024, compania Nokian Tyres a produs prima anvelopă în noua sa fabrică pe care o construieşte în Oradea. Acest moment important pentru evoluţia proiectului a fost atins la data anticipată, iar lucrările înaintează conform planificării şi bugetului alocat. Producţia la scară comercială va începe în prima parte a anului 2025,” , a anunţat, la începutul lunii iulie, printr-un comunicat, compania.Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, salută aprobarea Comisiei Europene, afirmând că fabrica de anvelope va genera 500 de locuride muncă directe și alte mii în mod indirect.
„Apreciez că ajutorul de stat de 99,5 milioane euro pentru Nokian Tyres a fost aprobat de Comisia Europeană. Acesta este singurul ajutor de stat individual acordat în ultimii zece ani. Suma va fi un grant direct, iar investiţia totală ridicându-se la 650 milioane euro. Compania finlandeză construieşte la Oradea o fabrică de anvelope, care este cea mai mare investiţie din judeţul Bihor, din ultimii 30 de ani. Fabrica a intrat deja în perioada de teste, iar când va începe să lucreze pe deplin, 90% din producţie va merge la export”, a scris președintele Senatului, pe pagina de Facebook.Totodată, el subliniază faptul că a susținut acest proiect de la început și că miercuri, 14 august, se împlinesc doi ani de la întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanții companiei la Palatul Victoria.
„Am susţinut întotdeauna atragerea de investiţii străine directe, care creează aici noi locuri de muncă. De exemplu, această fabrică va genera 500 de locuri de muncă directe şi alte mii în mod indirect. De asemenea, investitorul va acorda o atenţie deosebită normelor de protecţie a mediului, aceasta urmând să fie prima fabrică de anvelope din lume care va avea zero emisii de dioxid de carbon”, a mai spus Ciucă.