România trebuie să vină cu o lege a recursului compensatoriu imediat ce la Palatul Victoria va fi instalat un executiv cu puteri depline. Este decizia luată de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei după ce Ministerul Justiției s-a prezentat iar fără un plan de acțiune înaintea organului decizional al CE. Măsura e imperativă pentru a evita reluarea miilor de procese de la CEDO care vizează condițiile de detenție din penitenciarele românești.
Vechea lege a fost abrogată (după instalarea Guvernului Orban) fără niciun fel de pregătire prealabilă
Obligativitatea reanalizării și corectării problemelor legate de detenția din penitenciarele românești vine pe fondul unei decizii luate de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, care s-a reunit în perioada 3-5 martie.
Reintroducerea unui cadru legal compensatoriu este singura modalitatea de a evita reintrarea pe rolul CEDO a peste 6.000 de dosare deschise împotriva României care privesc condițiile de detenție.
Comitetul a decis să reia examinarea situației cel târziu în decembrie 2020, la următoarea ședință, când în lipsa unor progrese reale se va lua în considerare adoptarea unei rezoluții provizorii împotriva României.
Practic, ceea ce cere în momentul de față Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei este ca statul român să conceapă un nou plan de compensare a deținuților pentru condițiile din închisori, pe care să-l și implementeze (cu rezultate concrete) până la finalul anului.