Material realizat de avocat Levente Dicu, Baroul Satu Mare
Am trecut și de alegerile parlamentare, avem un nou guvern și o situație moștenită de membrii acestuia de la foștii lor colegi. Dacă e să analizăm performanța țării și a fostului guvern, datele ar fi următoarele:
Un deficit bugetar de 9,5 % (unul istoric), împrumuturi cu duiumul – nici nu prea are rost să dau cifre, mai degrabă fac doar precizarea că România a luat în 2020 mai multe împrumuturi decât în decursul ultimilor 30 de ani la un loc.
Scăderea economică a fost drastică – de altfel ca în toată lumea, însă la noi s-au înregistrat scăderi masive și în industrii care, teoretic, nu au prea fost afectate de pandemie. Un exemplu îl constituie domeniul agriculturii, în care, potrivit Eurostat, România a înregistrat o scădere de 47,2% față de anul precedent.
Aceste statistici au la bază o unitate de măsură numită AWU (annual work unit), care exprimă productivitatea lucrătorilor din domeniu și care se calculează prin raportarea valorii nete a producției totale (bunuri și servicii) la volumul de muncă al personalului angajat.
O scădere a înregistrat și Germania (de 15,5 %), lesne de explicat în contextul pandemiei, în această perioadă deplasarea muncitorilor agricoli fiind limitată (majoritatea fiind stranieri).
Au fost țări care au reușit să înregistreze, totuși, creștere, precum Ungaria (10,3%), Lituania (18,1%) ori Spania (12,5%).
Majorarea pensiilor a fost o măsură care a contribuit cu 2,2% la creșterea deficitului bugetar și se anunță și alte creșteri pentru anul următor în sectorul social.
Privind lucururile dintr-o altă perspectivă, putem observa că a avut loc o creștere a raportului dintre datoria publică generală și PIB, de la 35,3% (în 2019) la 45,9%. Însă acest nivel este sub mediana ratingului BBB, de 52,7%.
Cu toate acestea, putem constata că traiectoria este mai bună decât în perioada crizei financiare a anilor 2008-2011.
Dacă e să ne uităm și la raportul Fitch despre România, acesta a confirmat un rating de țară BBB, însă cu perspective negative.
Grea moștenire… Însă cu Cîțu prim-ministru, acest guvern nu prea poate să dea vina pe actele antecesorilor, mai ales dacă este vorba despre finanțele țării.