Înainte de a sluji la Oradea, preotul Ciprian Mega a slujit în Cipru. Acum și-a reamintit acei ani de profunda inspirație, în contextul în care are legături externe la cel mai înalt nivel.
Ciprian Mega a fost pe urmele aristocraților greci la invitația lui Bartolomeu I este, din 2 noiembrie 1991, cel de-al 270-lea patriarh ecumenic al Patriarhiei de Constantinopol. Poartă titlul de „arhiepiscop de Constantinopol, Noua Romă și patriarh ecumenic”, este considerat succesorul Sfântului Apostol Andrei, „primul între egalii săi” în raport cu conducătorii Bisericilor Ortodoxe. După ocuparea Constantinopolului e către otomani, în anul 1453 aristocrații greci s-au retras în cartierul Fanar al Istanbulului. Pentru că și Patriarhatul Ecumenic al Constantinopolului s-a mutat în acest cartier, prin Fanar se înțelege și conducerea patriarhatului.
“Am petrecut ultima zi din 2024 în Fanar, pentru a onora invitația Patriarhului Ecumenic Bartolomeu.
Am discutat, în prima parte a zilei, despre provocările cărora societatea va trebui să le găsească răspuns în 2025, despre nevoia de pace-n lume și despre canonicitatea în Biserică, despre “Project 2025” și analiza necesară pe care va trebui să o articuleze teologii ortodocși, despre cultura europeană, care s-a născut la Sinodul de la Niceea și care va putea respira doar regăsindu-și identitatea creștină, despre vocația Ortodoxiei de a face cunoscută lumii trăirea Împărăției lui Dumnezeu.
Sunt impresionat de memoria excelentă, pe care senectutea nu i-a umbrit-o, de bucuria nedisimulată de a-i întâlni pe cei mai tineri și de a-i asculta cu răbdare, mai ales când aceștia au viziuni diferite asupra lumii, de profunzimea cu care înțelege gândirea societății contemporane și obstacolele politice și ideologice.
Către seară, am participat, împreună cu ierarhii Tronului Ecumenic și cu apropiații Sanctității Sale, la tăierea Vasilopitei, moment care ne-a trezit nostalgii cipriote.
Să fie 2025 un an al iertării și al păcii, al biruinței Ortodoxiei!
La mulți ani!”, a transmis Ciprian Mega.