Piața terenurilor agricole din România a cunoscut o evoluție ascendentă în ultimul deceniu, cu creșteri ale prețului unui hectar între 25 și 40%, reflectând o cerere în continuă creștere și îmbunătățiri ale infrastructurii agricole, arată o analiză realizată de Appraisal & Valuation SA, firma deținătoare a brandului NAI Romania & Moldova și emitent listat pe BVB. Deși prețurile terenurilor au evoluat în ritmuri diferite în funcție de regiune, toate zonele au înregistrat majorări semnificative în intervalul 2015-2024, scrie economedia.ro. Prețurile medii ale terenurilor agricole în 2024 arată un salt impresionant față de 2015, situația în cele opt regiuni de dezvoltare arătând astfel:
București-Ilfov rămâne cea mai scumpă regiune agricolă din România, atingând 12.000 EUR/hectar (ha) în 2022, cu o creștere de aproximativ 40% față de 2015. Este oarecum normal dată fiind proximitatea față de cel mai mare oraș al României.Vestul României, cu peste 9.000 EUR/ha, a înregistrat o creștere de aproximativ 30% în ultimii ani.
Sud-Est și Sud-Vest au ajuns la 8.100 EUR/ha, cu o creștere de aproximativ 35% față de 2015.
Nord-Vest, cu 7.600 EUR/ha, și Nord-Est, cu 7.000 EUR/ha, au înregistrat o creștere mai modestă, de aproximativ 25-30% față de 2015.
Potrivit analizei realizate de NAI Romania & Moldova, principalii factori care au impulsionat creșterea prețurilor sunt:
Creșterea cererii pentru exporturi de produse agricole, care a mărit presiunea asupra prețurilor terenurilor din zonele accesibile logistic, cum ar fi regiunile din vestul țării și cele din jurul Bucureștiului.
Interesul investitorilor străini și locali pentru terenurile destinate culturilor de valoare ridicată (grâu, porumb, floarea-soarelui), dar și pentru culturi specializate precum vița de vie, fructele și legumele.
Proiectele de infrastructură agricolă și investițiile în irigații, care au făcut ca anumite zonele din sud-est și sud-vest să devină atractive pentru investiții pe termen lung.Integral aici:
Prețurile terenurilor agricole din România au crescut cu 25-40% în ultimul deceniu / Cea mai accentuată scumpire, în București-Ilfov: Un hectar de teren costă aici în medie 12.000 de euro