Avocatul Poporului a sesizat, vineri, Curtea Constituțională cu o excepție de neconstituționalitate a articolului 8 aliniatele 3-9, din Legea carantinei și izolării, cu referire la sintagma „izolarea într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare”. Obiect al excepției îl face și articolul 19 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, referitor la detașarea personalului.
În excepția de neconstituţionalitate, Avocatul Poporului arată că izolarea în spital este constituțională doar dacă reprezintă ultima soluție și se recurge la ea după epuizarea oricărei alte căi de rezolvare a problemei.
”Măsura internării obligatorii, având trăsăturile unei măsuri restrictive de libertate, trebuie să fie o măsură de ultimă resort”, se arată în motivarea excepție depusă la CCR.
”Un alt viciu este acela referitor la lipsa unor prevederi privind organele competente cu aducerea la îndeplinire a măsurii izolării într-o unitate sanitară, în cazul în care persoana a contagioasă se opune măsurii. Legiuitorul ar fi trebuit să reglementeze proceduri şi garanții pentru toate părţile implicate”, a mai transmis instituţia.
De asemenea, Avocatul Poporului a atacat articolul 19 din Legea nr. 136/2020 referitor la detaşarea personalului. Potrivit instituției, prin dispoziţiile acestui articol ”se reglementează o nouă instituţie juridică ce decurge din raporturile de muncă denumite detaşare, dar având caracteristicile unui transfer forţat, ceea ce ar fi neconstituţional”.
Textul integral al excepției de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului: