Senatorii au adoptat, în unanimitate, proiectul de lege care stabilește că prevederile neclare vor fi interpretate în favoarea contribuabilului, prin aplicarea principiului in dubio contra fiscum. Proiectul de lege a fost inițiat de mai mulți parlamentari ai USR-PLUS, PNL și UDMR, printre care și bihoreanul Attila Cseke și va fi trimis spre dezbatere Camerei Deputaților.
Principiul in dubio contra fiscum sintetizează două obligații ale autorităților: de a emite reguli clare, iar în caz de ambiguitate, să respecte dreptul de proprietate al cetățenilor săi, arată inițiatorii proiectului în expunerea de motive. Acest principiu este aplicat și de CEDO în deciziile care privesc fiscalitatea și dreptul de proprietate, sancționând statele atunci când abuzează de putere sau când neglijează obligația de a adopta reglementări clare și predictibile.
”Principiul in dubio contra fiscum este de fapt transpunerea în relațiile fiscale dintre stat și cetățean a prezumției de nevinovăție din domeniul penal și a favorizării debitorului în domeniul dreptului civil. Principiul îndeamnă la stabilirea unui just echilibru, înseamnă evitarea punerii părții mai slabe dintr-o relație într-o dificultate și mai mare”, au explicat inițiatorii proiectului.
În prezent, arată sursa citată, în legislația națională sunt stipulate câteva drepturi ale contribuabilului în relația cu organele fiscale. În Codul de procedură fiscală sunt menționate dreptul de a fi ascultat (art. 9) și buna-credință (art. 12), iar potrivit art. 13, prevederile neclare din legislatia fiscală pot fi interpretate în favoarea contribuabilului.
”Dar acestea nu pot suplini lipsa enunțării clare a principiului in dubio contra fiscum, în realitate nu pot stăvili potențialele abuzuri ale organelor fiscale. (…) În plus, dispoziția se referă strict la legi (în sens restrâns), nu și la normele subsecvente, iar modul de sesizare a neclarităților și de aplicare propriu-zisă a art. 13 sunt ele însele neclare”, arată autorii proiectului.
DOCUMENT – Propunere legislativă pentru completarea art.3 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal și modificarea art.13 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală (forma inițiatorilor):
DOCUMENT – Avizul favorabil cu amendamente al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări: