Procurorul Bogdan Pîrlog, adjunctul șefului Parchetului Militar București, a scăpat de suspendarea propusă în trei din cele patru lucrări ale Inspecției Judiciare care îl vizează. Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a admis excepția nulității absolute a propunerii de suspendare din funcție. În al patrulea dosar disciplinar, Secția a suspendat judecata cauzei până la soluționarea definitivă a două dosare aflate pe rolul Curții de Apel Pitești – Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal.
”Admite excepția nulității absolute a propunerii de suspendare din funcție formulată de către Inspecția Judiciară. (…) Constată nulitatea absolută a propunerii Inspecției Judiciare de suspendare din funcție a domnului procuror Pîrlog Bogdan Ciprian, prim-procuror militar adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București. Fără cale de atac.”
Aceasta a fost decizia Secției pentru procurori în materie disciplinară a CSM pronunțată în trei din cele patru dosare analizate în ședința de joi. Obiectul cauzei l-a constituit, în fiecare dosar, art. 52 alin. 1 din Legea 317/2004 – ”Pe durata procedurii disciplinare, secția corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea inspectorului judiciar, poate dispune suspendarea din funcție a magistratului, până la soluționarea definitivă a acțiunii disciplinare, dacă exercitarea în continuare a funcției ar putea afecta desfășurarea cu imparțialitate a procedurilor disciplinare sau dacă procedura disciplinară este de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiției. Măsura suspendării poate fi reevaluată oricând pe durata judecării acțiunii disciplinare, până la pronunțarea hotărârii de către secția corespunzătoare.”
În cel de-al patrulea dosar, Secția pentru procurori în materie disciplinară a decis să suspende judecata cauzei privind acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva procurorului Pîrlog ”până la soluționarea în mod definitiv a cauzei care formează obiectul dosarelor nr. 792/46/2021 și 793/46/2021 ale Curții de Apel Pitești – Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal.” Această decizie poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la completul de 5 judecători al ÎCCJ.
În cele două dosare de la Curtea de Apel Pitești – care au ca obiect anularea Ordinului pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Inspecției Judiciare nr. 134/11.12.2018, respectiv anularea Ordinului pentru aprobarea Regulamentului privind normele de efectuare a lucrărilor de inspectie nr. 136/11.12.2018 – figurează ca pârâți Inspecția Judiciară și șeful acesteia, Lucian Netejoru, reclamați de judecătorul Călin Alin Dragoș, de la Curtea de Apel București. Acesta din urmă este cercetat de Inspecția Judiciară pentru discuții purtate pe un forum al magistraților, iar șeful IJ a cerut suspendarea lui până la finalizarea cercetărilor disciplinare.
Unul din dosarele disciplinare vizează un interviu acordat de procurorul militar în care acesta făcut aprecieri privindu-l pe președintele Klaus Iohannis, după respingerea de către instanță a cererii de redeschidere a dosarului 10 August. Într-un alt caz sunt vizate discuțiile pe care Bogdan Pîrlog le-ar fi purtat, sub pseudonim, împreună cu alți magistrați, pe un forum privat și apărute apoi în presă. De asemenea, au fost verificate sesizarea a 39 de magistrați împotriva procurorului militar Pîrlog și informații apărute în media privind posibile ilegale deconturi ale magistratului la evenimente din străinătate care nu aveau legătură cu activitatea sa de procuror, precum și diurne și cazări pe litoral.
În dosarul în care judecata acțiunii disciplinare a fost suspendată, procurorul Bogdan Pîrlog este acuzat de Inspecția Judiciară de încălcarea art. 99 lit. a din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor – ”manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.
Știre în curs de actualizare.
DOCUMENT – Ordinea de zi soluționată a ședinței din 1 iulie a Secției pentru procurori în materie disciplinară a CSM:
Comments 1